IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Димитров: Случващото се по границите на Украйна, Беларус и Русия не е изненада

Лукашенко в момента работи за по-пълна интеграция на Беларус в Руската федерация, казва експертът в областта на въоръжението и отбраната

18:02 | 02.12.21 г.
Калин Димитров: Случващото се по границите на Украйна, Беларус и Русия не е изненада

Случващото се по границите на Украйна, Беларус и Русия не е изненадващо. Такива действия се случват почти всяка година. Разликата сега е само в ролята на Беларус. Това каза Калин Димитров, експерт в областта на въоръжението и отбраната, в ефира на предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако преди Минск имаше неутрална позиция, не беше признала анексията на Крим и имаше съвместни проекти в областта на отбраната с Украйна, то сега такива проекти няма, а Беларус вече призна анексирането на Кримския полуостров. Лукашенко в момента работи за по-пълна интеграция на Беларус в Руската федерация - един парламент и съвместни въоръжени сили. Вече има две опасни направления - на север и на изток”, коментира гостът. 

Калин Димитров посочи, че нещата са сериозни въпреки регулярността на събитията. Към момента това е най-мащабната военна сила, която е струпвана на границата с Украйна от началото на конфликта през 2014 г.

Експертът отбеляза, че в България често се забравя, че този конфликт тече вече седма година. Той посочи, че почти всяка година това противоречие има „пролетно обостряне”. „Интересното е, че този път то се случва през зимния период", посочи още той. 

Според анализатора би било неразумно да се опитваме да търсим някакви логични за съвременните международни отношения причини за действията на Русия. Той посочи, че те рядко са реципрочни на реалната западна провокация, ако има такава, а понякога могат да бъдат породени и от вътрешнополитически подбуди. 

Гостът не очаква НАТО като алианс да действа, а по-скоро да отправя предупреждения, които са фиктивни. От друга страна, отделни членове на НАТО, както и техните съюзници, могат да имат много по-остра реакция спрямо действията на Русия.

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още