IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглянето от Албания увеличи печалбата на CEZ

Еднократни ефекти компенсират устойчивото понижаване на цените на електроенергията

11:25 | 07.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Изтеглянето от Албания увеличи печалбата на CEZ

Чешката енергийна компания CEZ AS изненада днес пазарите, като публикува нетна печалба за първото тримесечие на годишна база, тъй като еднократни ефекти компенсираха устойчивото понижаване на цените на електроенергията и позволиха на компанията да повиши прогнозата си за печалба за 2013 г., съобщи MarketWatch.

CEZ, в която Чехия притежава дял от 70%, обяви нетна печалба от 17,81 млрд. чешки крони (907,6 млн. долара) за първото тримесечие при 14,82 млрд. крони за същия период на 2012 г. Очакванията на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, бяха за минимално свиване на печалбата до 14,48 млрд. крони.

От CEZ изтъкнаха, че по-високата от очакваната печалба се дължи на прекратяването на дейността в Албания, продажбата на електростанцията в Хвалетице, осигуряването на дългосрочни доставки на въглища за ТЕЦ „Почеради“ и продажбата на излишни разрешителни за въглеводородни емисии.

Приходите през тримесечието са се понижили леко до 59,98 млрд. крони от 60,79 млрд. крони преди година. Предвижданията на анализаторите бяха за сериозен спад на приходите до 56,76 млрд. крони.

Търсенето на електроенергия на ключовия за компанията вътрешен пазар се е свило с 0,9% на годишна база, докато производството в двете ядрени електроцентрали, които притежава, е нараснало с 4%, а производството от ТЕЦ-ове е намаляло с 8%. От CEZ отбелязаха, че очакват годишното производство от АЕЦ да нарасне с 2%, докато това от ТЕЦ да се понижи с 6%.

Компанията повиши годишната си прогноза за печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (Ebitda) до 81 млрд. крони от предвижданите през февруари 80 млрд. крони. Очакванията за годишната нетна печалба вече са за 37,5 млрд. крони, докато предишната цел бе за 37 млрд. крони.

Акциите на CEZ поевтиняха с над 25% спрямо върха, достигнат през септември 2012 г. от около 775 крони, след като инвеститорите започнаха да избягват акциите заради спадащите цени на електроенергията и въглеродните емисии, а компанията се изправи пред нарастващи усложнения в България, включително и пред процедура за отнемане на лиценза от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ценните книжа поскъпнаха с близо 2% до 580 крони след публикуването на съобщението, но впоследствие заличиха близо половината от печалбата, понижавайки стойността си до 575 крони. Вчера те отбелязаха слаб ръст от 0,2% до 569 крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още