IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът дърпа растежа на страните от Централна и Източна Европа

Експортът към възстановяващата се еврозона може да създаде продължителен цикъл, с което и потреблението, и инвестициите да се съживят

10:59 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът дърпа растежа на страните от Централна и Източна Европа

Полският автомобилен производител Solaris Bus & Coach ще открие още сто нови работни места и ще увеличи производствения си капацитет, за да успее да задоволи нарасналото търсене в Германия на автобуси и тролеи на компанията. Именно Германия е най-големият пазар, към който Полша изнася продукцията си, пише Financial Times. От 60% до 80% от продукцията на Solaris Bus & Coach е предназначена за износ.

Подобно е положението във всички страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Заводите за автомобили, за автомобилни части, електроника и обзавеждане за тях се радват на високи продажби в Западна Европа. Причината – събуждащата се от икономическата криза еврозона издърпва и икономиките на страните от ЦИЕ.

Последните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на държавите от ЦИЕ за второто тримесечие на 2013 г. показват, че износът е основният фактор, който движи икономическото им възстановяване, докато вътрешното потребление и инвестициите са от второстепенно значение.

За последното тримесечие БВП на Чехия се е покачил с 0,7%, което сложи край на рецесията, продължила 18 месеца и оказала се най-дългата от 1993 г. насам, когато страната се отдели от Словакия. За този растеж допринасят компаниите от ранга на Skoda, поделението на Volkswagen в Чехия, които продължават да увеличават своя пазарен дял в Западна Европа.

През юли Skoda e продала 26 500 автомобила в Западна Европа, което е ръст от 4,8% на годишна база. Само в Германия продажбите на Шкода са скочили с 10 на сто.

Унгария отбеляза второ поредно тримесечие на положителен икономически растеж и по този начин сложи край на рецесията, в която бе цяла година. Инвестициите на производителите на автомобили от ранга на Mercedez-Benz и Audi са издърпали унграската икономика. Данните показват, че инвеститорите са се възползвали от евтината, но и квалифицирана работна ръка в страната и от транспортните и производствените връзки с държавите от Западна Европа.

Полша, най-голямата държава в региона и чиято икономика устоя на ударите на кризата, бе единствената страна, която през 2009 г. не изпадна в рецесия. Именно износът на страната е причината за ръста от 0,3%, който тя бележи спрямо предходното тримесечие на годината.

През последните няколко години вътрешното потребление задържаше полската икономика над водата, но високата безработица – която в момента е 13,2%, намаляването на спестяванията на домакинствата и предпазливостта на банките промениха потребителските навици на населението. Производителите също посочват, че признаците на съживяване са все още плахи.

Крехкият растеж на страните от ЦИЕ може да се ускори, след като и държавите от Западна Европа се възстановяват от рецесията. Правителствата на страните от ЦИЕ не могат да направят кой знае какво, за да повишат вътрешното търсене, защото лостовете и на фискалната, и на паричната политика до някаква степен са изчерпани.

Централната банка на Чехия поддържа основен лихвен процент от 0,05 на сто, докато Полската централна банка прекрати гъвката си парична политика и остави лихвата на 2,5 на сто. През последните години държавите от ЦИЕ свиха своите разходи, за да могат да приведат бюджетните си дефицити в допустимите 3-процентови граници като дял от БВП. Повечето успяха, с изключение на Полша. Наскоро рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната именно поради тази причина.

„Няма спор, че регионът зависи от състоянието на еврозоната и Германия“, коментира икономистът от Barclays Research Даниел Хюит. „Износът ще изведе страните до растеж. Това може да създаде един продължителен цикъл, с което и потреблението, и инвестициите да се съживят.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още