IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на руския провал на Змийския остров

Който владее острова, владее света, смята идеологът на руската концепция за обединение срещу англосаксонския свят Александър Дугин

16:28 | 06.07.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Змийският остров може да се окаже добър урок за всеки, който опитва да наложи контрол над морски зони, пише Nikkei Asia. Когато Русия едностранно анексира Крим, съседните държави в Черно море се притесниха, че Москва сега ще реализира военната задача, известна като A2/AD (от англ. anti-access and area denial, т.е. ограничение и забрана за достъп и маневриране).

Но случилото се в региона през следващите години показва, че реализацията на тази концепция е доста трудна на практика.

В пълномащабната война в Украйна Русия не успя да запази контрола над стратегическия Змийски остров в Черно море и според военните експерти по този начин Москва изгуби възможността да наложи контрол в региона. Напускането на острова беше обяснено от руските военни като "жест на добра воля", но реално в последните седмици той беше обстрелван масирано от украинците.

Загубата на Змийския остров следва потопяването на крайцера "Москва", който беше флагманът на руските военноморски сили в региона, през април. А от началото на военния конфликт Турция забрани влизането на военни кораби в Черно море, което също ограничи действията на руския флот.

Макар и обяснена с "жест на добра воля", загубата на позициите на Змийския остров никак не е маловажна за Русия. Турският анализатор Тайфун Озберк коментира, че той е можел да бъде от голяма помощ за операция срещу Одеса, служейки за логистична база. Ако бяха успели да изградят противовъздушна система на острова, руснаците щяха да имат сериозно превъзходство в северозападната част на Черно море, посочва още експертът.

Русия обаче пренебрегна възможностите на дроновете за участие в морски операции - Украйна успя да потопи крайцера "Москва" с ракети "Нептун", насочвани от дронове. Нещо повече - Москва мислеше, че украинците не са готови с разработката на "Нептун", сочат още оценките на турското разузнаване. Руските военни не предвидиха и какво разнообразие от оръжия получи Украйна от своите западни партньори за защита на бреговата линия.

Сега вече Украйна успя да изгради защитна линия, използвайки не само ракетите "Нептун", а и "Харпун", получени от Запад.

Турските анализатори посочват още една слабост на Русия - след превземането на Крим Москва инвестира много във въоръжение, но не и в учения, логистика и командването. Дори и да имате много ракети, без подготвени кадри загубите са големи, коментира още Озберк.

Змийският остров се намира на 35 километра от украинския бряг и на 140 километра югоизточно от Одеса - най-голямото пристанище в Черно море. Всъщност съдбата на този остров е много интересна и Украйна не за първи път спори за него.

След Руско-турската война през 1878 г. островът става част от Румъния, а от 1948 г., след Втората световна война, влиза в състава на СССР. След разпада на съюза Змийският остров е част от територията на Украйна, защото Румъния не предявява претенции.

През 2004 г. обаче Букурещ подава искане в Международния съд на ООН за определяне на границата в континенталния шелф около скалата, с диаметър едва около 600 метра. Съдът прие искането на Киев да я признае именно за остров в пределите на Украйна, а не както настоява Румъния, че става дума просто за голяма скала в Черно море.

Съдът определя границата между двете страни в региона, за което съгласие дават и Киев, и Букурещ. Крайбрежието на острова е богато на петрол и природен газ, а след решението на съда на ООН залежите остават в украински ръце.

Още в началото на военните действия в Украйна Александър Дугин, сочен за автор на идеологията за руския консерватизъм и обединението на Русия, Близкия изток и Евразия срещу хегемонията на англосаксонския свят, написа в социалните мрежи, че който владее Змийския остров, владее и света. На него има светилище на Аполон, допълва още философът, с което си спечели присмех в Украйна, когато контролът над него беше върнат на Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 1 година
Историята е следната - от 1917та година насам Русия, после и СССР не е велика надводна морска сила. Към 1980та СССР успя да поизравни САЩ в подводния флот само и толкова. После пак назад. Няма друга история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Ето това ви е грешката на русофилчетата :) Първо мразите България. Второ винаги в главите ви е как някой превзема масква. Не се тормози никой не иска да ви превземе москва. Това ви го спускат в телеграм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
след "руския провал на Змийския остров" , войната се обръща и започва масово настъпление към Москва , нали Делянче ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Този остров няма никаква стратегическа стойност - той е по-близо до Румъния, отколкото Крим до Одеса. Ще остане в историята на войната само с най-грандиозната, масова и смехотворна лъжа на укpoпите. Знаете за коя говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Стотин милиона! Колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Идеолога не е военен специалист. А дали го е казал или някоя мисирка заработва? Къде го е казал? Линк към видео?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
bigiadri
преди 1 година
Това го казва ,не кой да е ,а великият идеолог Дугин. Толкова велик , че чак напушен.То неговата идеология е цялата напушена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
Който владее острова, владее света, смята идеологът на руската концепция за обединение срещу англосаксонския свят Александър Дугин - Какво пушите? Или шмъркате. Скала на която няма къде да се скриеш? Перфектно гробище стана за много военна техника. Запада даде далекобойна артилерия. Цената на 1 снарад ум да ти зайде. Радарите са в Крим! За какво тоя змиярник да се цепи на камъни? Аре нема нужда, украинците посмъртно до 10-то поколение не могат си изплати заемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още