IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеите за размяна на територии задълбочиха още различията между Сърбия и Косово

Изглежда президентите на двете държави говорят на различни езици, когато става въпрос за затопляне на двустранните отношения

22:16 | 14.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел между Хашим Тачи (вляво) и Александър Вучич (вдясно) по време на срещата ЕС-Западни Балкани в София през май <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел между Хашим Тачи (вляво) и Александър Вучич (вдясно) по време на срещата ЕС-Западни Балкани в София през май Снимка: Ройтерс

Сръбският президент Александър Вучич се отказа от намерението си за бързото постигане на сделка, с която да бъдат затоплени отношенията с Косово, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да има преначертаване на граници на Балканите.

През изминалата година държавният глава се ангажира с план за решаване на въпроса с Косово, което се отцепи от Сърбия в края на 90-те години. Но след като Меркел отхвърли появило се в публичното пространство по-рано тази седмица предложение за разделяне на Косово на етнически принцип, Вучич заяви, че  нормализирането на отношенията с Косово ще отнеме повече от предвиденото.

„За Германия преначертаването на граници е свършено, така че как бих могъл аз да се опълча на това?“, попита Вучич репортери в Белград. „Вече е очевидно, че това ще отнеме по-дълго време, отколкото някои са планирали. Относно факта, че някои смятаха, че това може да бъде свършено за два или три месеца – забравете за това“, посочи той.

Това е промяна на позицията на Белград, след като по-рано миналата седмица Вучич заяви, че е готов на компромис по отношение на определянето на сръбската граница с Косово, въпреки че според наблюдатели позициите на двете страни остават твърде далеч една от друга.

Германският канцлер отхвърли всякаква възможност Сърбия да поеме контрол върху области в Косово, населени предимно с етнически сърби, посочвайки, че границите на региона са фиксирани и няма да се обсъждат никакви промени.

Решаването на конфликта между Белград и Прищина е от особено значение и за двете държави, като ЕС даде да се разбере, че без споразумение с Косово Сърбия няма шансове да се присъедини към блока – което тя се надява да направи през следващите десет години.

В отговор на появилото се предложение за разделяне Косово издигна свое, което предвиждаше разширяването на региона по-навътре на сръбска територия, обхващайки още три общини.

Според косовския президент Хашим Тачи подобно преначертаване на балканските граници би могло да сложи край на напрежението между двете страни. В интервю за Ройтерс, публикувано по едно и също време с изказването на Вучич, държавният глава заяви, че ще представи плана си на своя сръбски колега по време на предстоящата им среща в Брюксел през септември.

„Със сигурност сега е моментът за поправяне на границата между Косово и Сърбия, която е дълга около 400 км“, каза Тачи. По думите му това ще спомогне за избягването на междуетнически проблеми и създаването на автономни региони като Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

В интервюто си Тачи не уточни какво ще получи Белград в замяна на своите територии, но на свой ред отхвърли възможността за разделяне на Косово.

Дълбокото разминаване в позициите на двамата президенти бе подчертано и от думите на Тачи, че Западът ще подкрепи споразумение между него и Вучич, което би могло да бъде постигнато до февруари 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още