IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янис Стурнарас оглавява гръцката централна банка

Бившият финансов министър сменя Георгиос Провополус, чийто мандат изтича на 19 юни

19:01 | 11.06.14 г.
Янис Стурнарас оглавява гръцката централна банка

Бившият финансов министър на Гърция Янис Стурнарас ще оглави централната банка на страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на изявление на институцията.

Мандатът на настоящия управител на гръцката централна банка Георгиос Провополус изтича на 19 юни, допълват от институцията.

Слуховете, че Стурнарас ще оглави гръцката централна банка, се носят от месеци. Вчера премиерът на Гърция Андонис Самарас ги потвърди, след като стана ясно, че един от новите министри в кабинета заема мястото на Стурнарас - иономистът Гикас Хардувелис вече е новият министър на финансите на Гърция.

Стурнарас изведе икономиката на южната ни съседка на пътя на възстановяването, след като заради кризата Атина замалко не излезе от еврозоната през 2012 г. Той е икономист, с богат опит в сферата на финансите и бивш икономически съветник на правителството, когато Гърция се присъедини към еврозоната.

Стурнарас успя да стабилизира финансите на Гърция, като се очаква икономиката да отбележи и слаб растеж през тази година след шест поредни години на спад.

Атина успя да се завърне и на международните дългови пазари с успешната продажба на облигации за 3 млрд. евро, както и постигна първичен бюджетен излишък през 2013 г.

Стурнарас обаче се превърна в магнит за критики заради политиката му на строги икономии, която се изискваше заради договорката с международните кредитори. Основната опозиция в Гърция – крайната левица СИРИЗА, се обяви против назначаването му за управител на централната банка точно заради орязаните разходи през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още