IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия очаква членство в Шенген до 2020 г.

Страната се надява това да се отрази положително на икономиката, най-вече на туризма

14:44 | 16.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хърватия очаква да изпълни техническите критерии за влизане в Шенгенската зона до края на годината и се надява да се присъедини към държавите в състава ѝ до 2020 г. Това съобщава високопоставен представител на вътрешното министерство в Загреб, цитиран от Ройтерс.

Хърватия е една от шестте страни членки на Европейския съюз, която не е част от зоната за свободно движение, в която влизат общо 22 държави, всички от които са членки на ЕС, с изключение на Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

„Нашата цел е да изпълним техническите критерии до края на тази година. Европейската комисия след това трябва да направи оценка дали сме готови да се присъединим, което се надяваме, че ще стане преди следващите избори за Европейски парламент следващия май“, заяви държавният секретар на вътрешното министерство Терезия Грас в интервю за Ройтерс.

По думите ѝ членството в Шенгенската зона ще спомогне а подобряването на сигурността на страната, както и на ЕС. Свободното движение на хора също така ще и от полза за икономиката, особено за туризма, който допринася за 20% от хърватския брутен вътрешен продукт.

„Контролът върху външните граници на ЕС е най-изискващия аспект от нашата подготовка. Ние вече изцяло оборудвахме нашата граница със Сърбия и сега правим това на границата си с Босна“, заяви Грас.

Хърватия е една о многото държави по пътя на миграционните вълни към Западна и Северна Европа. Към края на септември броят на нелегални мигранти в страната е нараснал с над 30% от 4800 души миналата година, съобщиха от полицията този месец. Основна част от тях идват от Афганистан.

Щом ЕК даде одобрението си, държавите членки трябва също да одобрят новото присъединяване. Една от възможните пречки пред Загреб може да се окаже Словения и териториялният спор между двете държави, който също така блокира кандидатурата на страната в ЕС през 2009 г.

„Смятам, че е възможно изгодно за всички решение и ние сме решени да работим върху това. Също така смятаме, че от гледна точка на сигурността в Словенски интерес е Хърватия да влезе в Шенген“, посочи още Грас.

Хърватското правителство също така се надява, че през 2020 г. ще успее да влезе в т. нар. „чакалня“ за членство в еврозоната – механизмът ERM-2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
А ние? Кога?!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още