IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите

Жителите на Истанбул могат да гласуват само в самия град, а избирателите са около 10,5 милиона души

09:30 | 23.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди турци прекъсват отпуските си заради новите избори за кмет на Истанбул. Управляващият директор на авиокомпанията Turkish Airlines Билал Екси обяви в Twitter, че поради наплива е предложил 24 допълнителни полета. Местните медии показват снимки от въздуха на голямата автогара в квартал Есенлер, които очевидно показат задръстване на входа и изхода, предава DPA.

Избирателната активност в Турция обикновено е висока, но повторението на местните избори тази неделя в Истанбул попада в летните почивки, които много истанбулци прекарват с роднини или на плажовете.

Жителите на Истанбул могат да гласуват само в самия град, а избирателите са около 10,5 милиона души. На изборите на 31 март около 8,8 милиона души гласуваха, което съответства на 84 процента избирателна активност. Този път социолозите очакват рекордно участие.

Вотът се следи внимателно в цялата страна и в чужбина. Смята се, че това е тест за състоянието на демокрацията в Турция, която от известно време е в сериозна криза. На първите избори на кмета на 31 март изненадващо бе спечелил кандидатът на опозиционната партия CHP Екрем Имамоглу. Истанбул отдавна е център на властта за ПСР.

49-годишният бе спечелил с малко срещу кандидата на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, бившия премиер Бинали Йълдъръм. Избирателната комисия обаче анулира резултата поради предполагаеми нередности и изборите трябва да бъдат повторени тази неделя.

За да избегне загубата на гласове поради ваканцията и отпускарския сезон, опозицията стартира кампания в отпускарските региони преди няколко седмици. С лозунги върху мотиви на пощенска картичка тя призова турците да изберат изборите вместо плажа. В западната турска провинция Чанаккале, например, се казва: „Очакват се атаки от акули на плажовете на 23 юни. Изберете в Истанбул! Не ставайте храна за акулата“. В Бодрум пък са адресирани "скъпите граждани на Истанбул". Съобщава им се, че всички плажове ще са затворени на 23 юни заради предупреждения за снеговалеж.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още