IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да създаде нов пазарен шок

Eurobank, Alpha Bank, Piraeus и National Bank of Greece са подложени на стрес тестове преди останалите европейски банки

17:39 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките банки може да създадат нови проблеми в Европа, тъй като регулаторите проверяват доколко са стабилни след осем години на икономически сътресения, съобщава CNBC.

Четирите най-големи кредитора в Гърция -  Eurobank, Alpha Bank, Piraeus и National Bank of Greece са подложени на стрес тестове преди останалите европейски банки. Причината е, че страната трябва да приключи третата си спасителна програма през август и както пазарите, така и кредиторите искат уверения, че гръцката финансова система е стабилна.

„На пазарите има много страхове, че регулаторите ще попаднат на неприятни изненади в най-малко една или две банки“, смята Джонас Флориани, директор инвестиционно банкиране в AXIA Ventures Group.

Четирите банки са изминали дълъг път от 2015 г., когато бяха тествани за последен път. Оттогава те са събрали близо 15 млрд. евро нов капитал. Въпреки това, ако поне в една банка бъде установен проблем, и другите заемодатели ще пострадат, тъй като в крайна сметка оперират на един и същ пазар. А при установяване на нередност ще има последици за репутацията на цялата система и ще се затрудни заемането на пари от други банки. 

„Бих искал да вярвам, че регулаторът ще бъде разумен, но така или иначе банковата система се нуждае от стабилност“, коментира още Флориани по отношение на високото равнище на лошите кредити в балансите на банките.

Гръцките банки имат най-високия дял необслужвани кредити в еврозоната – 47% според последните данни на Европейската комисия. Това е много по-висок процент от този в Италия например – 12%.

Даниел Нуи, председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка, заяви по-рано този месец, че въпреки че банките са в по-силна позиция отпреди, все още има „огромен проблем“ с лошите кредити. 

За всяка една от четирите банки е изготвен план за намаляване на нивото на лошите кредити в техните баланси. Именно този ангажимент кара някои анализатори да бъдат положително настроени преди стрес тестовете.

Константинос Манолопулос, директор анализи в Investment Bank of Greece смята, че е трудно да се предскаже изхода от стрес тестовете, но така или иначе капиталовата позиция на банките е по-добра. Той отбеляза още, че базисният сценарий за тестовете през 2015 г. е предвиждал свиване на икономиката с 2,3%, което е много по-драматична картина, отколкото понижение от 1,3% при най-консервативния сценарий при текущите тестове.

Флориани от AXIA Ventures Group е убеден, че банките ще успеят да преминат през стрес тестовете, без да са необходими допълнителни капитали, посочвайки, че дори политическата несигурност, наблюдавана в миналото, вече не е фактор.

Но според Рикардо Гарсия, главен икономист в  UBS, усилията може би няма да са достатъчни за регулаторите. Той казва пред CNBC, че стрес тестовете ще покажат пропуски в капиталовите позиции на банките, колкото и те да не са "драматични".

Политическият въпрос по отношение на гръцките банки засяга прекратяването на спасителната програма на страната на стойност 86 млрд. евро през лятото. След осем години на икономически сътресения и три спасителни програми както Гърция, така и Европейският съюз искат да видят успешен край на тази история. Ако обаче стрес тестовете покажат проблеми в банковата система, ще бъде по-трудно за Гърция да прекрати програмата по начина, по който тя иска.

Гръцкото правителство търси "чист изход" от програмата - което означава, че страната ще разчита на снизходителността на финансовите пазари след август тази година. Но това ще бъде трудно да се постигне, ако стрес тестовете покажат сериозни пропуски в капитала.

Затова и пазарите ще очакват резултатите от стрес тестовете през май, за да разберат какво може да се случи това лято в Гърция: ако кредиторите принудят Атина да поиска допълнителна финансова и техническа помощ след август, негативният резултат от стрес тестовете може да доведе до поевтиняване на акциите и повишаване на доходността на гръцките облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още