IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да получи още две години за свиване на бюджетния си дефицит

Разсрочването на програмата няма да изисква допълнителни средства от еврозоната, изтъква гръцкият финансов министър

12:47 | 09.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. <em>Снимка Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Снимка Ройтерс

Международните кредитори обмислят да предоставят на Гърция две допълнителни години за изпълнението на поетия ангажимент да понижи бюджетния си дефицит до догорените нива.

Разсрочването на програмата няма да изисква допълнителни средства от еврозоната, изтъква финансовият министър на страната Янис Стурнарас, цитиран от CNBC.

„Предложението се обсъжда от всички членове на тройката“, подчертава министърът.

„Според нашите изчисления програмата ще продължи до 2016 г. вместо до 2014 г., когато бюджетният ни дефицит ще е 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната“, коментира той.

На въпрос дали това означава, че няма да са необходими допълнителни средства от Европейския съюз (ЕС) той заявява: „Да това е мнението ми“. „Току що започнахме преговорите. Все още няма окончателно решение“, допълва той.

„Разсрочването на програмата с 2 години ще създаде около 12 млрд. евро допълнителен дефицит, който частично може да бъде покрит с 8-те млрд. евро, които МВФ е заделил като гаранция в случай, че рецесията се окаже по-дълбока от очакваното“, допълва Стурнарас.

Гърция може да спечели от „чувствителното понижаване на лихвите, които плаща“ като резултат от подкрепата на европейския спасителен фонд, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Европа е един фарс! Но по вина на банкери и евтините им лобисти политиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Парите, които Гърция дължи, са в депозитните сметни на гръцките граждани! Докато това не се каже на висок глас, докато тези пари не започнат да обслужват задълженията на държавата, "спасяването" на Гърция ще си остане един фарс, за който сметката ще плащат всички данъкоплатци е Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още