IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изключи възможността за допълнителна финансова помощ

Според тройката кредитори такава може да бъде нужна, тъй като икономическите реформи все още не са изпълнени

10:30 | 08.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция изключи възможността за допълнителна финансова помощ

Гърция отхвърли призивите за получаване на трети спасителен заем, въпреки че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди, че темпото на икономическо възстановяване се забавя. Това споделят официални лица след вчерашната среща на финансовите министри на еврозоната, предава Bloomberg.

Гърция изключи възможността за получаване на допълнителна помощ - която би дошла с нов пакет от условия - след като излезе от текущата програма. Все пак според тройката кредитори – Международният валутен фонд, ЕЦБ и европейските власти – Гърция може да се нуждае от нов спасителен заем.

Допълнителна помощ най-вероятно ще бъде необходима, тъй като правителството все още изпитва недостиг на средства, не може да разчита на подкрепа от финансовите пазари и се отдалечава още от ангажиментите си по възстановяването на икономиката. Опасенията на тройката се подчертават и от предупреждението на Драги, отправено към финансовия министър на страната Гикас Хардувелис, че Гърция не бива да приема реформите за приключени.

Възможността южната ни съседка да получи дългово облекчение от своите кредитори също е заложена на карта. Евентуално отписване ще бъде основната награда, която властите могат да предложат, ако Гърция изпълни ангажиментите си, или да не предоставят такова, ако средиземноморската страна не ги осъществи.

Тройката иска от Гърция да се фокусира върху икономическите реформи вместо да разчита на крехките и незначителни връзки с пазарите. Гърция ще изпита финансов недостиг в размер на 12 млрд. евро през 2015 г., като в сумата не са включени средствата, които биха могли да бъдат набрани от евентуални емисии на държавни облигации.

За да избегнат друга спасителна помощ, гръцките власти възнамеряват да се възползват от възобновения достъп до финансовите пазари. Правителството планира да пласира 3-годишни облигации с размер до 3 млрд. евро.

Тъй като крайният срок на спасителната програма наближава, способността на тройката да принуди гръцките власти да извършат непопулярни реформи също намалява.

Гърция трябва да постигне „бърз напредък“ по реформите, които обеща да извърши, за да има достъп до последния транш в размер на 1 млрд. евро, заяви финансовият министър на Холандия Йерун Диселблум. По негови думи Гърция е обещала да изпълни целите до началото на август.

По този начин МВФ и европейските власти ще започнат петия и последен преглед на страната през септември с цел приключване на спасителната програма до края на годината. Техническите наблюдатели ще се завърнат в Атина тази седмица, за да обсъдят бъдещата работа по следващия етап на надзора над южната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Гърция изключи възможността за допълнителна финансова помощ "-----------------------Ако ново-отпуснатата помощ надхвърля по размер вече предоставената, то тя става основна ,а не допълнителна. Може би от такава гледна точка твърдението в заглавието е коректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
"Тъй като крайният срок на спасителната програма наближава, способността на тройката да принуди гръцките власти да извършат непопулярни реформи също намалява." Е това беше с реформите . От догодина отново в блатото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още