IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Излизането на Гърция от еврозоната е неизбежно

Нищо друго, освен пълен политически съюз, не може да спаси еврото от изчезване, смята бившият председател на Фед

08:32 | 09.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според Грийнспан излизането на Гърция от еврозоната е само въпрос на време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Грийнспан излизането на Гърция от еврозоната е само въпрос на време. Снимка: Ройтерс

Бившият председател на централната банка на САЩ (Фед) Алън Грийнспан прогнозира, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната.

Пред BBC Грийнспан заяви, че не вижда кой би бил склонен да даде повече заеми за укрепване на изпадналата в криза гръцка икономика.

Гърция възнамерява да предоговори своя спасителен план, но Грийнспан заяви: „Аз не мисля, че може да бъде намерено решение, без Гърция да напусне еврозоната". 

По-рано и британският финансов министър Джордж Озбърн заяви от своя страна, че евентуално гръцко напускане на еврозоната ще предизвика „дълбоки препирни" и за Великобритания.

Грийнспан, председател на Федералния резерв в периода между 1987 и 2006 г., заяви, че „вярвам, че [Гърция] в крайна сметка ще напусне зоната. Аз не мисля, че оставането ѝ би помогнало на останалата част от еврозоната, само въпрос на време е преди всеки да признае, че напускането на еврозоната ще е най-добрата стратегия“.

„Проблемът е, че няма начин, който аз мога да си представя, еврото да продължи да съществува, докато всички членове на еврозоната не станат политически интегрирани. Всъщност дори само фискалната интеграция няма да е достатъчна".

След изборите в Гърция настроената срещу политиката на строги икономии партия СИРИЗА изпрати своите министри на турне в европейските столици в опит да получи подкрепа за предоговаряне на спасителните условия.

Техните усилия обаче срещнаха малко разбиране в Берлин и у представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да се променят условията на спасителния пакет в размер на 240 млрд. евро, предоставени от Европейския съюз, ЕЦБ и Международния валутен фонд.

Грийнспан заяви, че „всички карти се държат от членовете на еврозоната".

Той също така предупреди, че опитът да се задържи 19-членния евроблок заедно на всяка цена „поставя натиск върху всеки". Той заяви, че дори и Гърция да напусне еврозоната, има реален риск от "много по-голяма раздяла", ако други южноевропейски страни бъдат принудени да напуснат зоната.

Алан Грийнспан отдавна е критик на единната европейска валута. Сега 88-годишният бивш председател на Федералния резерв на САЩ повтори убеждението си, че нищо друго, освен пълен политически съюз, наречен например Съединени европейски щати, може да спаси еврото от изчезване.

Като се има предвид, че малко (ако въобще има такива) от настоящите 19 суверенни правителства, които съставляват еврозоната, ще са съгласни да създадат такъв субект в този момент, това означава – поне за Грийнспан, че еврото е обречено.

Преди всичко това обаче той предвижда, че Гърция ще се откаже от единната валута, но еврото ще оцелее. Grexit сега, твърди финансистът, е по-лесно управляемо, отколкото би било, когато Гърция получи първия си спасителен план от ЕС през 2010 г.

Всичко по темата за Гърция вижте тук!



Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 9 години
Аз не мисля, че може да бъде намерено решение, без Гърция да напусне еврозоната". "Той също така предупреди, че опитът да се задържи 19-членния евроблок заедно на всяка цена поставя натиск върху всеки".От другата страна на океана също мислели така ?!На ви монетарни стимули . Крайният резултат е ясен - там където се "стимулира" трева не никне и за дълго .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още