IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром с рекорден износ към Европа през 2013 г.

По-ниските цени на природния газ и суровото време в началото на годината бяха причина за повишеното търсене и по-високите обеми

15:51 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Газпром с рекорден износ към Европа през 2013 г.

През 2013 г. Газпром, от който Европа получава близо една четвърт от природния газ, увеличи износа към региона и Турция до рекордно ниво, след като клиентите на руската компания спечелиха от понижените цени на доставките, а студеното време бе причината за повишеното търсене, пише Bloomberg.

Предварителните данни на енергийния гигант показват, че през 2013 г. доставките са нараснали с 16% до 161,5 млрд. кубични метра. В тази цифра не са включени обемите, търгувани между поделенията на руската компания в Европа, поясняват от компанията. Предишният отчетен рекорд бе през 2008 г., като тогава обемът бе 160 млрд. куб. м.

Германия, Италия и Великобритания са внасяли най-много от Русия през тази година, споделя пред Bloomberg източник от компанията, пожелал анонимност.

Износът на руски газ се увеличи след спада през 2012 г., като в началото на тази година по-студеното време бе причината за по-бързото изчерпване на запасите. Клиентите от Европа, включително немската RWE AG и италианската Eni SpA, вече доставят газ на по-ниски цени, като сключиха дългосрочни договори с Газпром.

Също така като производител на втечнен природен газ руската компания спечели от ограничените възможности на Европа за получаване на суровината, след като през февруари цените бяха рекордно високи.

Доставките на Газпром към Германия, която е най-големият й клиент от държавите в Европейския съюз, нараснаха с повече от 20% и достигнаха обеми, характерни за периода преди началото на икономическата криза.

Средната цена, по която базираната в Москва енергийна компания, продава на клиентите си в Европа, бе понижена до малко над 380 долара за 1000 куб. м. Отчетът на Газпром за 2012 г. ни казва, че средната цена през 2012 г. е била 385 долара, а през 2011 г. – 383 долара за 1000 куб. м.

От Газпром отказаха да коментират колко газ е бил доставен в Русия и в бившите съветски републики. За първите девет месеца на 2013 г. спрямо същия период на 2012 г. доставките за местния пазар и за бившите държави от СССР спадат съответно с 9% и с 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още