IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата оказва натиск върху Гърция за споразумение с кредиторите

Гръцкото правителство настоява, че не може да предприеме нови мерки за икономии

16:18 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата оказва натиск върху Гърция за споразумение с кредиторите

Гърция отново попадна под натиска на финансовите министри на държавите от еврозоната да постигне споразумение с международните кредитори за последния кръг от съкращения и реформи, съобщава онлайн изданието Euobserver,com.

Инспекторите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) започнаха през септември поредния преглед на изпълнението на спасителната програма на страната. Все още обаче те не са одобрили следващия транш от помощта, а официални лица сигнализират, че до споразумение едва ли ще се стигне преди края на февруари.

„Прегледът продължава твърде дълго“, коментира председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. „Той започна през септември-октомври и мисля, че е в интерес на всички да бъде постигнато споразумение преди края на февруари“, допълни той.

Диселблум подчерта, че всички дискусии за справянето с очаквания дефицит от 11 млрд. евро във финансите на Гърция също са прекратени.

„Призоваваме Гърция и „тройката“ да направят всичко, каквото зависи от тях, за да приключат преговорите“, коментира още той.

Гръцкото правителство настоява, че не може да приложи повече мерки за икономии и всички дефицити трябва да се покриват със структурни реформи, а не със съкращаване на бюджетните разходи.

Същевременно управляващите в Атина прогнозират, че през тази година икономиката на страната ще излезе от 6-годишната рецесия. Властите очакват и първичен бюджетен излишък от 1,6% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Ако Гърция и кредиторите стигнат до споразумение през следващия месец, следващият транш от помощта за страната може да бъде отпуснат през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още