IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията на санкции придвижва интереса на Русия към Изтока

България трябва да запази сравнително умерената си позиция, смята журналистът Валери Тодоров

17:15 | 21.01.22 г. 2
Ескалацията на санкции придвижва интереса на Русия към Изтока

Военната риторика стигна до крайности. Трябва да спрем военните сценаристи, да се мине към дипломацията и то по-активно, да се спре този остър език, който надмина риториката на Студената война. Ескалацията на санкции придвижва интереса на Русия от Запада към Изтока. Това каза журналистът Валери Тодоров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов, коментирайки конфликта в Украйна.

"По-скоро трябва да се възстанови диалогът със Запада. Някои от страните имат по добри, по-меки и по-тесни връзки с Русия и трябва да се използва техният потенциал. Великобритания, Франция, които в известни исторически периоди са били "адвоктат" на Русия, биха могли също да съдействат да се прекрати челният сблъсък между Русия и САЩ", коментира той. 

„Москва иска юридически гаранции - нещо, което не е възможно. Няма база и експертен потенциал да се постигне нова договореност на юридическа основа. Това е предварително неизпълнимо решение, както и руското искане да се върнем към ситуацията от 1997 година“, обясни Тодоров. 

По думите на експерта "Русия се бута в един нервен изблик да атакува" и това да предизвика санкции на Запада, но САЩ казват "ние нямаме намерение да воюваме, не искаме война", а канадските, полските и британските инструктори, които в момента обучават военни в Украйна, ще се изтеглят, ако възникне конфликт. В един момент може да се окаже, че Украйна ще стане жертва.

"В резултат на притискането Русия няма какво да губи в този момент. Всяко следващо действие ще бута към Китай, към Иран, т.е. към рискови партньори и Западът няма изгода от всичко това и най-малко САЩ, защото за тях Китай е дългосрочният съперник. Докато Русия е военно-политически и стратегически съперник. Тук трябва да се диференцират заплахите - нещо, което е закъсняло като реакция. Може би закъснява заради вътрешните проблеми в САЩ", посочи гостът.

"Близките страни около Украйна и Черно море имат основание да се тревожат, защото тяхното мнение и техните страхове не са достатъчно изказани в тази ескалация", посочи Тодоров.

Ако се стигне до конфликт, най-малкият проблем на България ще бъдат проблемите с газа, смята събеседникът. По думите му категорично България трябва да запази сравнително умерената си позиция в тази ситуация. "Ние няма защо да се перчим, а трябва да станем част от политическия диалог и България да допусне на своя територия разполагането на части само в краен случай, защото ако го допуснем, ще станем фронтова държава с всички последствия от това". 

Вижте още от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Кога не бяхме фронтова държава в края на ВСВ кво стана? 70 години назал и у лево!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Още един оакал се от страх. Ква фронтова държава ще станем бе дядка? Никой не може да нападне държава от НАТО. Русия се меси в работите на суверенна България и този роб веднага свалил гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още