IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси алтернативи за британските клирингови къщи

От януари британските обработватели на финансови трансакции ще имат достъп до ЕС за само 18 месеца

17:04 | 14.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Европейският съюз работи по „План Б“ за британските клирингови къщи след Brexit. Ако има проблеми по време на 18-месечния преходен период от януари 2021 г., трябва да е възможно прехвърлянето на клирингови задачи към институции в рамките на ЕС, заяви Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) в сряда.

„С нашия план А ние искаме да подкрепим световните капиталови пазари, но се нуждаем от план Б и трябва да можем да се позовем и на него, ако дадена клирингова къща е системно важна или ако сътрудничеството не работи както се очаква“, заяви главният изпълнителен директор на ESMA Стивън Мейор пред Ройтерс.

Клиринговите къщи се грижат за сетълмента на сделки с ценни книжа и застават между продавача и купувача. Тези компании улесняват трансакциите с ценни книжа и деривати, като централизират и стандартизират всички стъпки, водещи до плащане.

Те играят определяща роля за гарантиране на стабилността на финансовите пазари, тъй като поемат риска от контрагента, намесвайки се между продавача и купувача и давайки гаранции, че трансакцията ще може да бъде завършена. Такива клирингови къщи обработват ежедневно важни и постоянно нарастващи по обем сделки с деривати. В момента има 16 клиринг компании, които са установени и лицензирани в ЕС. Те извършват клиринг на една значителна част от всички извънборсови деривати на стойност 640 трлн. евро, държани в света към момента. Те са изложени на висок риск, ако едната страна не успее да търгува и поради това се считат за рискови за финансовата система.

Европейската централна банка отдавна настоява за по-големи правомощия за надзор върху клиринга в евро - една изключително доходоносна дейност, а исканията на ЕЦБ за по-здрав контрол внесоха допълнително напрежение между Брюксел и Лондон при договоряне на Brexit през последните години. 

Излизането на Обединеното кралство от общността разпали дебати дали големите клирингови къщи трябва да бъдат преместени в рамките на ЕС - предвид значението им за стабилността на финансовите пазари в еврозоната. 

През септември Европейската комисия одобри достъпа на британските клирингови къщи до ЕС за 18 месеца от януари. През това време участниците на пазара трябва да намалят прекомерно големите си експозиции към клирингови фирми в Обединеното кралство, а междувременно клиринговите къщи в ЕС биха могли да изградят капацитета си.

Лондонската фондова борса LSE доминира при сетълмента на деноминирани в евро финансови деривати. Deutsche Börse се надява, че може да открадне голяма част от сделката от своя лондонски конкурент. Според собствена информация дъщерното дружество на Deutsche Börse Eurex в момента има пазарен дял от 19% от клиринга на евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още