IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС стартира преговори за членство със Северна Македония и Албания

След като решението бъде одобрено от всички страни членки, ЕК ще трябва да изготви преговорна рамка за Скопие и Тирана

21:01 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели.&nbsp;<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели. Снимка: GettyImages.com

Брюксел отвори вратата към Европейския съюз (ЕС) за Северна Македония и Албания. Външните министри и министрите по европейските въпроси решиха да започнат преговори за присъединяване на Скопие и Тирана към блока. Това стана във видеоконферентна връзка, а утре ще бъде одобрено писмено от страните членки, съобщават Euractiv и БНТ. 

На фона на огромните предизвикателства, пред които Европа е изправена във време на пандемия, решението за започване на преговори е добра новина и исторически момент не само Северна Македония и Албания, но и за целия Евросъюз. Това казаха от хърватското председателство след видеовръзката на европейските министри.

„Европейският съюз продължава да функционира и да взима важни решения независимо от изключително трудните време, в които живеем“, заяви Андрея Згомбич, министър по европейските въпроси на Хърватия.

След като решението бъде одобрено писмено във всички европейски столици, то ще бъде подкрепено и от европейските лидери, които ще заседават видеоконферентно в края на седмицата. След това Европейската комисия трябва да изготви преговорната рамка за двете държави. Разговорите с Тирана и Скопие може да започнат по различно време.

„Много съм щастлив и поздравявам двете държави. Ние в Европейската комисия ще ускорим работата си, за да представим много скоро преговорна рамка, за да могат преговорите с двете държави да започнат много бързо“, посочи от своя страна Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването.

Франция, Германия и Дания бяха държавите от ЕС, които имаха сериозни възражения срещу двете балкански държави и спираха процеса на разширяване. Френският президент Макрон поиска от Брюксел нова методология за водене на преговори и я получи. Според нея вече не е достатъчно страните да синхронизират законодателството си с европейското, те трябва да покажат и реални резултати и реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още