IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган вкара и зеленчуците в битката за местните избори

По думите на президента, ако няма подобрение на цените до 31 март, ще започнат продажби на по-евтини зеленчуци дори и в най-отдалечените части на страната

21:44 | 21.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турското правителство може да разшири инициатива за намаляване на цените на зеленчуците като начин за конкуриране на растящите цени след местните избори, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БТА.

„Ако няма подобрение (в цените) до 31 март, ние ще започнем тези продажби дори и в най-отдалечените квартали“, каза Ердоган на предизборен митинг в егейския окръг Денизли.

В Турция ще се произведат местни избори на 31 март и състоянието на икономиката, по-специално високата инфлация, остава основен въпрос.

Цените на хранителните продукти са се увеличили с 31% на годишна база през 2018 г., показват данни на Турския статистически институт.

Разходите за храна представляват една трета от потребителската кошница, която институтът използва, за да измерва потребителската инфлация, която към момента е над 20 процента.

„Ние не можем да бъдем част от експлоататорската система“, заяви Ердоган.

По-рано президентът заплаши с глоби търговците, които, по неговите думи, крият в складове продукцията си.

Правителството се готви да наложи глоби на обща стойност 2 милиона лири (375 000 долара) на 88 компании заради техните етикети с високи цени на продуктите, съобщава в. „Хюриет“.

Инициативата на правителството, която започна на 11 февруари в някои градове, е помогнала за намаляване на цените наполовина, твърди Ердоган, който се похвали с продажбите като знак за „благосъстояние“.

„Тези на моята възраст или по-възрастните си спомнят опашките за хляб. Това беше в ерата на Републиканската народна партия (РНП). Сега ние имаме опашки на изобилието“, каза Ердоган в отговор на критики от опозиционната РНП за дългите опашки пред организираните от правителството пунктове за продажба, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Ако свали цените наполовина просто ще изчезнат от пазара и ще се получидефицит.Никой не се хваща да произвежда или търгува една стока за тоздето клати гората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още