IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган ще продължи със срива на лирата, за да се изяви като спасител

Големите турски индустриални холдинги започват да изпитват трудности в погасяването на доларовите си задължения

13:04 | 28.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лирата има още къде да потъва и това е целенасочена политика на президента Реджеп Ердоган. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Турската лира е в свободно падане, за което единствен виновник е Ердоган. Това е негова целенасочена политика да остлабва лирата и икономиката - за причината може само да се спекулира, но може да е, за да спечели народната любов, вкарвайки страната в криза, от която после да я спаси", каза анализаторът.

Това може да се проследи в речите, интервенциите в управлението на централната банка на Ердоган през последните два месеца и тотално нелогичната монетарна политика да не покачва лихвите при официална инфлация от 20%, а неофициална до 30%, смята Райков. 

"Компаниите в Турция са изключително затруднени, особено тези, които са финансирани отвън и продават в лири. Големите турски индустриални холдинги, които само преди няколко години бяха спасени от правителството и банките, започват да изпитват трудности в погасяването на доларовите си задължения. Големите договори между турски конгломерати със западни контрагенти са спрени в момента.

Ердоган дава много ясен знак, че той контролира изцяло нещата - няма централна банка, няма никакви други закони, които могат да го спрат да понижава лихвата.

Има твърдения, че големите експортни компании, близки до Ердоган, печелят от ситуацията в момента, но дори и те започват да страдат заради вече нарушение връзки с чуждестранните партньори. "Минахме всички психологически граници, но лирата има още потенциал да потъва", каза гостът.

Гостът коментира номинацията на Джером Пауъл отново да поеме ръководството на Федералния резерв. "Предивидимостта от потенциален следващ мандат на Пауъл увери инвеститорите, че политиката, която води до момента, и нещата, с които успя да се справи, ще продължат", каза анализаторът. Това засилва и прогнозите, че покачването на лихвите и спирането на количествените улеснения ще продължават със същата методология и обещан темп, каза Райков. "Очакваме тази стратегия да се потвърди пред пазарите на срещата на Фед през декември и е много важно как ще бъде комуникирана тя, добави Райков.

Повече за реакциите на пазарите към случващото се във Фед, какво е бъдещето на биткойна и как компаниите ще реагират на инфлацията може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още