IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган може да потърси коалиция, ако не получи мнозинство на изборите

Перспективата за политическа безизходица в Турция тревожи инвеститорите

10:47 | 22.06.18 г. 5
<p>
	Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да потърси коалиция, ако не успее да си осигури мнозинство в парламента на изборите в неделя. Тази перспектива тревожи инвеститорите, които се опасяват, че тя ще доведе до политическа безизходица, предава Ройтерс.

Социологически изследвания показват, че резултатите от изборите може да са по-оспорвани в сравнение с очакванията, когато Ердоган свика предсрочните избори през април. Възможно е да се стигне до втори тур на президентските избори, а неговата партия ПСР може да загуби мнозинството си в 600-местния парламент.

Макар че инвеститорите са разтревожени от нарастващия авторитаризъм на Ердоган, перспективата за политическа безизходица също е приемана негативно, тъй като причинява несигурност и затруднява преценката за перспективите пред инвестициите.

„Ако спечелим под 300 (места), може да потърсим коалиция“, заяви Ердоган в интервю за радио Kral FM късно в сряда. Той допълни, че тази възможност е „много, много малка“.

Ердоган отдавна твърди, че по-силна президентска система, която трябва да се създаде след изборите, е гаранция срещу фрагментираните коалиционни политики, които възпрепятстваха турските правителства през 90-те години на миналия век.

Лирата в петък се търгва едва за 4,7290 лири за един долар. Турската валута поевтиня с над 20% от началото на годината, а тази седмица пострада заради опасенията от потенциална политическа несигурност.

Ще бъде потърсен компромис, ако опозицията получи мнозинство, заяви вицепремиерът Мехмет Шимшек, който отговаря за икономиката.

ПСР създаде съюз с националистите от Партията на националистическото действие (ПНД) преди изборите.

Управляващата партия имаше мнозинство почти през цялото време на 16-годишното си управление, като го загуби само на изборите през юни 2015 г. Но тогава партиите не успяха да сформират коалиция и Ердоган насрочи нови избори през ноември, на които ПСР възвърна мнозинството си.

Лидерът на националистическата ПНС заяви в понеделник, че може да се стигне до нови избори, ако съюзът му с ПСР не доведе до мнозинство в парламента след изборите в неделя.

Опозиционните партии също сформираха съюз, който изключи прокюрдската Народна демократична партия (НДП). Ако прокюрдската партия премине прага от 10% за влизане в парламента, за ПСР ще бъде по-трудно да постигне мнозинство.

За президентските избори обществените допитвания дават преднина от средно 20% на Ердоган пред най-близкия му опонент Мухарем Индже от Народнорепубликанската партия (НРП), основната опозиционна партия в страната.

Но ако се стигне до втори тур между двамата кандидати, които получат най-много гласове, партиите в „Националния алианс“, включващ НРП, заявиха, че ще призоват избирателите да подкрепят кандидата на алианса.
Индже каза, че ще предложи вицепрезидентски постове на лидери на други партии в съюза.

Не е ясно обаче дали други поддръжници на опозицията ще подкрепят Индже на втория тур предвид традиционното недоверие към НРП сред нацоналистите, консерваторите и кюрдите.

Според промените в Конституцията, които влизат в сила след изборите, броят на депутатите в парламента ще се увеличи до 600 спрямо 550 в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Не ги подценявам но и реципрочните процеси на разделение и опозиция не се унищожават, нито намаляват заради репресиите. Само растат във времето, докато някой далечен ден експлоадират в гражданска война и разцепване на страната на няколко части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не подценявай силата на репресиите ... някой карат 4ти мандат, други с тоя метод са трето поколение на власт :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
2-милионния митинг в подкрепа на опонента на Ердоаган е поредно доказателства за дълбоко разделена Турция.И да спечели с фалшификации или репресии на Ердоган времето бавно изтича. Надявам се не сте забравили, че един път всеки месец Ердоган пътува с частен полет до САЩ за да му слагат жизненоважното за него лекарство понеже фармацевтичната фирма отказва да провежда лечението в Турция или да изнася лекарството извън САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Редкият мустак по един или друг начин ще успее да си осигури победата на изборите, обаче действията му окончателно ще го компрометират пред света. Преговорите с ЕС ще бъдат прекратени, възможни са икономически санкции и дори членството на Турция в НАТО ще бъде поставено под въпрос. Ето за какво инвеститорите би следвало да се тревожат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 5 години
Ае малко по сериозно... наиатима ли си мислите че инвеститорите баш това ги трвожи? ... а да видим следващата седмица като го 'изберат' и като има мнозинство колко инвестиции ще се излеят в тоа оазис на спокойствието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още