IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Войната в Източна Украйна може да зарази и Бесарабия

През тази есен е имало слухове за заговори за обявяване на проруска Бесарабска народна република

16:55 | 01.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Economist: Войната в Източна Украйна може да зарази и Бесарабия

Изолираният регион Южна или украинска Бесарабия, известна още като Буджак, се превърна в едно от най-новите места, предизвикващи тревога у наблюдателите на ставащото в Украйна, пише списание Economist в статия, посветена на Южна Бесарабия и бъдещето й, цитирана от БТА.

Много от местните жители в областта се опасяват от  разпространение на войната в източната част на Украйна.  Географията придава на региона им огромна стратегическа важност  особено ако руснаците някога бъдат изкушени да опитат да пробият сухоземен коридор, свързващ Крим, Одеса и границата с Румъния,  отбелязва изданието.

Няма никакви пътища, мостове или фериботни връзки, които да свързват областта през Дунава с Румъния, а с останалата част на  Украйна я свързват едва две пътни артерии. Така, ако мостовете над река Днепър бъдат взривени, целият регион ще бъде отцепен, посочва Economist. 

Списанието също така отделя внимание на етническия състав на местното население, като отбелязва, че по-малко от половината  от 570 000-те жители на областта са украинци, а останалите са  българи, руснаци, молдовци, гагаузи и албанци.

Economist пише  в тази връзка, че много от местните имат добро мнение за Русия,  която е дала на предците им земя и свобода преди 200 години. Почти всички от тях говорят руски, а мнозина се оплакват, че Украйна не е направила много за тях. В статията се цитират и  мненията на различни представители на местната общност, като се заключава, че настроенията там са нееднозначни - някои подкрепят Украйна, други симпатизират на Русия, а трети симпатизират на  Москва, но въпреки това искат сегашната им страна да остане единна.

Изданието отбелязва, че тази есен е имало слухове за заговори за обявяване на проруска Бесарабска народна република  по подобие на самопровъзгласилите се сепаратистки републики в  Донбас. Сред възможните лидери тогава били бивши съветски  офицери, живеещи в Болград, който е населен предимно с етнически българи. Войната в източната част на Украйна и трагедията миналия май при пожара в Одеса, в който загинаха десетки  проруски активисти, обаче са охладили желанието за сепаратизъм и бунт срещу Киев.

Проруските водачи избягали и опортюнистично  настроените политици започнали да подкрепят единството на Украйна, посочва Economist.

Въпросът е какво иска Русия, пише списанието и припомня, че само за 200 години държавната власт в Бесарабия се е сменяла девет пъти. Засега обаче областта ще остане в Украйна, се заключава в статията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
А написано ли е във Всеобщата декларация за правата на човека, че негово повече от свещено право е правото на нормален човешки живот на базата на правото му на труд!В момента е отнето правото на човека да е човек!А от написаното от теб за Априлското въстание е повече от ясно, че отдавна и на теб ти е отнето правото на достойна работа.Дано си намериш място под слънцето скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Шуменски турчин стой по далеч от коментари за да не ти подарим едно хубаво Българско име заптие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
ЯСНО Е ЧЕ СИ *** ФЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Нямам думи.То и да четеш много,не ти гарантира "влизането в час"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Защо може....?Че тя си е "заразена".Бесарабия се управлява от офицери на бившето КГБ.Има ли въобще някой, който да си мисли, че нещо друго ще се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
Тъй де, и Левски и Ботев са били терористи, ама още не смеят да го напишат така в учебника :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 22
MZ/X
преди 9 години
Естествено, че са били сепаратисти българите от Априлското възстание и не случайно в следствие на тяхната борба са загинали много хора! За щастие след Втората световна война човечеството разбира, че има и по добър начин за мирно съжителство и благополучие от промяната на границите и това се нарича Всеобщата декларация за правата на човека. Чрез спазването на човешките права и без войни хората могат да живеят в рамките на сега съществуващите държави. Не е ли много по добре да живеем мирно с българските турци, като им осигурим правото на нормално съществуване като турци в България, вместо да ги принуждаваме да правят референдум или да воюваме с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Стига сте плюли по този и онзи. Радвайте се на новогодишните празници, че кой знае, какво още ни чака в тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
Щом за Косово беше позволено и може защо да не може за новата Бесарабска република? Та там живеят 60% българско население какво общо имат те с *** Молдовци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
http://news7.bg/predavania/vapros-na-gledna-tochka/vsichki-videa/ograbenoto-natsionalno-dostoynstvo/126593#.VKW_jiuUfAkИзслушай Др. Пасков и помисли, какво е демокрация!Както казва Др. Пасков, това е клише без съдържание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още