IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Colliers: Недостигът на кадри в ЦИЕ може да забави икономиката на региона

Според консултантската компания това ще се отрази негативно и на търсенето на бизнес имоти в региона

18:57 | 09.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Много ниските нива на безработица, динамичният растеж, емиграцията и скоростното развитие на сектора на услугите създадоха сериозен недостиг на кадри в държавите от ЦИЕ-6 (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България). Това се посочва в доклада „Загадката на пазара на труда в ЦИЕ“ на консултантската компания Colliers International.

Наличието на кадри в момента е най-важният фактор за компаниите при определяне на техните бизнес планове и потенциал за експанзия в региона. Комбинацията от много ниска безработица, динамичен растеж, емиграция и бързото развитие на сектора на услугите води до недостиг на кадри в ЦИЕ-6. Ако този въпрос не се разреши, в дългосрочен план се очаква да настъпи успокояване на растежа на БВП, забавяне на икономическото развитие и вероятно намаляване на частните инвестиции в региона, отбелязва консултантската компания. Тя прогнозира, че този сценарий ще се отрази негативно и на търсенето на бизнес имоти в региона в следващия икономически цикъл.

„Обикновено, когато икономическият цикъл достигне до етап, в който са налице ниски нива на безработица, следва забавяне на развитието. То е свързано с ръст на безработицата, в резултат на което балансът на пазара на труда се възстановява. Този механизъм води до икономически затруднения, които са еднакво нежелани за политиците, представителите на бизнеса и на сектора на недвижимите имоти“, казва Марк Робинсън, специалист проучвания ЦИЕ в Colliers International.

Консултантската компания идентифицира шест основни възможности за разрешаване на загадката.

Първата е свързана със завръщане на работещите от Западна Европа. Данни от доклада на Colliers „Бумеранг на работната сила“, публикуван през юли 2017 г., показа, че през 2016 г. 500 хил. граждани на ЦИЕ-6 са емигрирали към държави от Западна Европа. Бумеранг ефектът все още не е факт, но предпоставките да стане, включително ръстът на възнагражденията в ЦИЕ, са налице, отбелязва Colliers.

Втората възможност консултантската компания вижда в имиграцията от изток, например от бившите съветски републики. Според нея тя може да подпомогне пазара на труда в ЦИЕ-6. „Наличието на чужденци за пръв път е толкова видимо в региона. 7.1% от населението на Чехия през 2017 г. са граждани на други държави, според данни на Световната банка. Най-ниският процент е в Полша – 1.8%. Там 221,307 души са украинци, според същия източник, като това число може да се окаже и двойно в действителност. Украинците подпомагат полската икономика и съответно разрешаването на въпроса с недостига на пазара на труда. Гражданите и на други държави като Русия, Беларус и Молдова също могат да допринесат за това“, отбелязва Colliers.

Третата възможност е в повишаването на качеството на пазара на труда чрез по-добро образование и обучение, което ще доведе до увеличаване на продуктивността. Преквалифициране на работещите в държавния и публичния сектор също може да бъде опция, особено за Унгария и Словакия, пише консултантската компания.
Четвъртата възможност е свързана с увеличаване на работната активност на населението между 15 – 64 г. Държавите в ЦИЕ-6 са създали успешно политики, фокусирани върху разширяване на пропорцията на тази част от трудоспособното население, счита Colliers.

Автоматизацията на работните процеси и по-кратката работна седмица също могат да се отразят благоприятно, отбелязва компанията. „Автоматизацията повишава продуктивността, като намалява броя на необходимите работници и служители. Пазарите с недостиг на работна сила е препоръчително да инвестират в автоматизация. Държавите в ЦИЕ-6 имат такъв казус за решаване, както и висок процент на БВП, генериран от производствени дейности. Автоматизацията в производството вероятно ще се наложи много по-скоро, отколкото в сектора на услугите. Признаците за това вече са видими в Германия, където има примери за преминаване към 28-часова работна седмица в компании в автомобилната индустрия. В посоката, в която върви Германия, могат да тръгнат и държавите от ЦИЕ-6“, счита Colliers.

Според компанията рецесията не е неизбежна за икономиките на ЦИЕ-6, но инфлацията се повишава, а централните банки започват да увеличават лихвените проценти. Забавянето на икономиката ще намали търсенето на работници и служители, и ще допринесе за естественото разрешаване на въпроса с пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още