IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия: Решението за отнемане на лиценза на CEZ в България е обезпокоително

Ситуацията е много тревожна, заяви чешкият министър на промишлеността Мартин Куба

19:21 | 19.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чехия: Решението за отнемане на лиценза на CEZ в България е обезпокоително

След като по-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС, по-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.

Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

„За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че лицензът на CEZ ще бъде отнет след националните протести срещу по-високите цени на електроенергията, припомня Ройтерс.

Междувременно акциите на CEZ поевтиняха почти до най-ниското си равнище от над четири години, след като България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, информира Bloomberg.

Котировките на книжата спаднаха с цели 2,2 процента до 602,5 крони, на най-ниското равнище за една търговска сесия след октомври 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 11 години
Що за безцеремонност и високомерие от страна на чешкия министър? Кой му разрешава да говори по този начин на една суверенна държава? И не този назидателен тон към България, която според него трябвало да се съобразява с правилата в ЕС. Когато не им изнасят, колко бързо и сръчно чехите не се съобразяват с тези правила. НЕ на нас, НЕ с този тон! Разбира се, сбъркахме с енергийната си стратегия и залагане на тяхна фирма да работи у нас. Но когото и да е, нещата трябва да дойдат на мястото си. И ще дойдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 5
verimg
преди 11 години
Сигурно за мнайсти път ще го кажа. Ние имахме добре работеща енергетика. Изнасяхме ток, учехме арабите как се създава енергийна система - от Либия до Ирак, през Египет. В момента нашата енергетика е докарана до ниво на африканска държава потпреди 50 години. Тя не е и наша - на чужди компании е собственост. Когато се подписваха договорите , никой не врякаше. Само се тръбеше, че държавата е лош стопанин , а частника - видите ли , не . Ха-ха-ха. То има една приказка - по-лошо от държавния монопол е единствено частния монопол. Просто сега си я припомняме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
...Извинявам се за фактологическата грешка в своя пост, не посланик, а министър. Извинявам се от свое име на посланика - проблем на сфтуерната платформа не ми позволява да коригирам ТОЗИ си пост, за разлика от онези във форума. Но, за ТОЗИ софтуерен пропуск, вина носи екипът на сайта ***.investor.bg , т.к. вече повече от две години, пращам препоръки пропускът да се отстрани но, не виждам реални действия. Съжалявам, "превъзходителство". Мъка ми е. Щото още вярвам, че сме равноправни граждани на Съюза и не може един да "превъзхожда" друг освен по лични показатели... а, последните, още не сме си ги мерили.Нали така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Чехите да не дават акъл. За разлика от техния преход, подпомогнат от Запада, в България този Запад не се интересува от хората, а само следва интересите си в региона. Напълно резонно се отнема лицензът на ЧЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
И според мен, решението е обезпокоително но, по друга причина.Обезпокоително е, как едно дружество /говорим за конкретното, ЧЕЗ/ си позволява толкова безпрецедентни нарушения и, дори след отнемане лиценза му в Албания, вместо да започне само да си чисти авгиевите обори у нас /най-просто, да докаже, че там са били несправедливи, че заслужава тук да му вярват и т.н./ , съвършено безхаберно, продължава да си Го мести от крачол в крачол.Още по-обезпокоително е Посланик да застава зад дружество - злостен нарушител на реда и законите в съюзна страна от ЕС, вместо да порицае неговата безотговорност и да се извини от името на всички почтени чешки граждани, които нямат нищо общо с безобразията на монополиста у нас. Наистина, обезпокоително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Когато някой започне да ми говори за Европейски закони ми идва да стана един от тез дето трошат в момента на протестите. Тази фирма докара хората до просешка тояга, и чужди държави ще ми казват, коя фирма да търпя и коя да не търпя. Нека Барозу да дойде и да обесни на вилнеещите хора, че нямат право да протестират и ще търпят всичко. Нека да дойде тука. Когато му правехме манифестации се топеше от кеф, айде да вкара малко Европейска солидарност сега. А външния министръ на Чехия за къв се мисли? Изгониха ги от Албания сега от нас, в самата им държава - Чехия -ги разследва полицията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
mapto
преди 11 години
"Запитах се, защо официално се говори само за ЧЕЗ?Според мен, кучето е зарито в това, какъв е потенциалът да бъде придобита по-голяма част от дружеството, ако акциите му понижат цената си. Другите две ЕРП-та закупиха сами държавния дял от малко под 34%, чиято продажба стартира през 2011г.. При ЧЕЗ обаче, акциите на държавата са придобити от различни посредници (не е ясно за кого)."http://ghg-reporting.com/blog/2013/02/18/electricity_prices/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още