IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ запазва дивидента си

Компанията повишава процента за акционерите, за да компенсира по-ниската печалба

17:00 | 12.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
CEZ запазва дивидента си

CEZ AS, най-големият чешки производител на електроенергия, повишава дела на нетната печалба, която изплаща на акционерите, след като по-ниските цени на електроенергия в Европа се отразиха негативно на печалбата му за първото тримесечие, предава Bloomberg.

Нетната печалба е спаднала с 24% до 7,6 млрд. крони (310 млн. долара) в сравнение с миналата година, разминавайки се със средната оценка от 8,8 млрд. крони на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Според отчета от вторник на базираната в Прага компания CEZ запазва дивидента от 40 крони на акция, след като увеличава дела от печалбата за инвеститорите от 60% на 80%.

CEZ, която се бори с по-ниските цени на електроенергията в резултат на подкрепата за възобновяеми енергийни източници и по-бавното темпо на икономическото възстановяване в Европа, променя дивидентната си политика заради липсата на цели за придобиване.

Компанията заяви миналата седмица, че няма да наддава за 66% от акциите на Slovenske Elektrarne, притежавани от Enel SpA, на фона на съпротивата от словашкото правителство срещу продажбата. В същото време чешката компания отложи потенциална оферта за активите на Vattenfall AB в Германия, докато не бъдат приети новите правила в индустрията.

Потенциалът за атрактивни възможности за развитие в енергийния сектор е ограничен“, заяви главният изпълнителен директор Даниел Бенес. „Инвеститорите предпочитат максимално голям дивидент, докато се опитваме да поддържаме дадения ни от Standard & Poor рейтинг”.

Печалбата за първото тримесечие преди лихвите, данъците и амортизациите (EBITDA) спадна с 10% до 19,1 млрд. крони. Компанията потвърди прогнозата си за оперативна печалба през 2015 г. от 70 млрд. крони и нетна печалба от 27 млрд. крони.

Оперативната печалба в Чехия, вътрешния пазар на CEZ, спадна с 20% за първото тримесечие. Според изявлението обаче тя се е вдигнала с 46% в България и Румъния.

Компанията продава предварително електроенергия, за да фиксира цените. Според изявлението тя е продала предварително 73% от производството си за 2016 г. на цена от 35,5 евро за мегават час, 38% от производството си за 2017 г. на цена от 34 евро за мегават час и 17% от производството си за 2018 г. на цена от 36,5 евро за мегават час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
novak li sam
преди 8 години
В България оперативната печалба на ЧЕЗ се е вдигнала с 46%?!!!!!!Приблизително с толкова се е вдигнала и печалбата на ЕВН и Енерго-Про, независимо, че ЕВН Електроразпределение било на загуба (а вероятно и Енерго-Про Мрежи). Ново доказателство, че групите ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ са здраво печеливши в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още