IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ търси начин да ограничи рисковете на Балканите

Компанията обмисля да продаде свой вятърен парк в Румъния заради „регулаторната среда“, обяснява директорът „Международни операции“ Томаш Плескач

15:56 | 07.04.14 г.
CEZ търси начин да ограничи рисковете на Балканите

Чешката енергийна компания CEZ обмисля излизането си от някои международни пазари, с цел да намали рисковете от променените регулаторни политики на Балканите, съобщава Bloomberg.

Агенцията цитира директора „Международни операции“ в компанията – Томаш Плескач, според когото CEZ обмисля да продаде 100% от свой вятърен парк в Румъния. Причината е желанието на румънския регулатор да намали двойно субсидиите за производство на зелена енергия.

Чешката компания има проблеми и с енергийния регулатор в България, като под заплаха е лицензът за пренос на енергия, допълва още Bloomberg.

Новата политика всъщност противоречи изцяло на концепцията на бившия изпълнителен директор Мартин Роман, който направи големи инвестиции на Балканите през миналото десетилетие, очаквайки голям ръст в една от най-бедните части на Европа.

„Навлязохме на тези пазари консервативно и ще ги напуснем консервативно, за разлика от други играчи, ние не сме под натиск да продаваме“, коментира още Томаш Плескач. 

В Румъния компанията води предварителни разговори за продажбата на дял от проекта Fantanele Cogeelac, който е най-големият наземен вятърен парк в Европа. Дейностите и продукцията на парка са стабилни, но опасността за бъдещето на проекта не е свързана с дейността, а с регулаторната среда, смята още директорът „Международни операции“ в CEZ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още