IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската данъчна политика служи за пример в Румъния

Журналистът Владимир Митев прогнозира, че ще се промени философията на управление в северната ни съседка, където ще увеличат публичните и частните инвестиции

17:45 | 06.01.20 г. 1
Българската данъчна политика служи за пример в Румъния

"В Румъния има своеобразна двуполюсна политическа система – от една страна са технократските структури, корпорациите и тайните служби, от друга са олигархията и неин най-ярък израз е Социалдемократическата партия, която управляваше до октомври 2019 г. Ние видяхме добре техния сблъсък в полето на правосъдието, протестите бяха широко отразени в международен план. Но по-малко внимание предизвика битката между тези сили по отношение на данъчната политика", коментира той.

Митев напомни, че социалдемократите използваха данъчната система, за да постигнат влияние сред част от средната класа и бизнеса, които виждат своите интереси в ущърб на корпорациите. “И в същото време въведоха някои мерки, които облагодетелстваха по-бедните социални слоеве. Социалдемократическата партия беше постоянно обвинявана от бизнеса, че мени правилата", посочи журналистът.

По думите му може да се направи твърдение, че за СДП има "образно казано лош бизнес, спекулативен, като например банките, енергийните дружества, и добър, който е производителен".

"Социалдемократите действаха по такъв начин, който удари донякъде финансовия сектор, чрез например една мярка, която се нарича данък "алчност", но не засегнаха автомобилната индустрия, например. Така се водеше една битка на полето на данъчната политика", обясни Митев.

Журналистът потвърди, че предишното правителство е следвало политика на икономически растеж чрез по-високо потребление и доходи, като е намалило различни данъци като ДДС, повишило е заплатите в държавния сектор и пенсиите.

"Критиците в лицето на централната банка предупреждаваха, че така ще се породи бюджетен дефицит. В момента, в който се смени властта, новото правителство на Националнолибералната партия каза, че бюджетът е силно дебалансиран", информира Владимир Митев.

Той смята, че няма еднозначни оценки за управлението на социалдемократите – в някои години е наблюдаван растеж от 6%.

Наблюдателят очаква да се промени философията на управление и изказа прогноза, че ще се опитат да увеличат публичните и частните инвестиции.

"Предстои период, в който растежът няма да идва толкова от по-високо потребление, колкото от инвестиции. Румъния отбеляза голям ръст на БВП през 2015 г.”, прогнозира Владимир Митев, като напомни, че северната ни съседка не успя да се възползва от този икономически ръст чрез по-висока събираемост.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още