IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Босненската Република Сръбска ще строи разклонение на „Турски поток“

По този начин ще се подсили снабдяването с газ в цяла Босна и Херцеговина, смята Милорад Додик

20:16 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Република Сръбска в Босна възнамерява да построи на своя територия разклонение на газопровода "Турски поток", заяви днес председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик след среща с посланика на Русия в Босна Пьотр Иванцов, предаде ТАСС.

„Руската федерация активно работи в Република Сръбска, ние искаме да разширим това. Ключов въпрос, с който ще се занимаваме в бъдеще, е строителството на газопровод, част от разклонението, което ще се съединява с (газопровода), наречен "Турски поток". Мисля, че би било важно и в Сараево, и във Федерацията да поговорят на тази тема, за да се подсили снабдяването с газ на цяла Босна и Херцеговина. Ние искаме от Биелина до Баня Лука да построим газопровод, това ще стане една от темите в Санкт Петербург“, заяви Додик в предаване по националната телевизия РТРС.

Той ще посети Санкт Петербург на 6 юни, за да вземе участие в Петербургския международен икономически форум 2019 г.

По-рано Сърбия започна строителство на своя участък от газопровода, без да дочака завършването на работата по българския участък. Сръбската енергийна агенция одобри на 5 март строителството на сръбския участък и началото на работата беше планирано за април.

Изграждането на газопровода на сръбска територия от българската до унгарската граница е възложено на "Газтранс" - съвместна компания на "Газпром" и "Сърбиягаз".

Сръбският участък на "Турски поток" ще започне да доставя газ до края на април 2020 г. Предполага се, че сръбският участък на "Турски поток" ще започне от град Зайчар на границата с България и ще пресече границата с Унгария близо до град Хоргош. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още