IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Би ли могла Турция с 2% годишен ръст на БВП да плаща кредити с 18% лихва?

Реално Турция има нисък външен дълг спрямо брутния вътрешен продукт, но има много голям частен дълг, заяви икономистът Георги Найденов

23:24 | 13.08.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Как една държава, която има 2% годишен ръст на брутния си вътрешен продукт ще плаща кредити, които имат 18% лихва към момента, е въпросът, на който обърна внимание Георги Найденов, икономист, в обзора на седмицата за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Реално Турция има нисък външен дълг спрямо брутния вътрешен продукт, но има много голям частен дълг, който е над 170%. Възниква въпросът: как една държава, която има 2% годишен ръст на брутния си вътрешен продукт ще плаща кредити, които имат 18% лихва към момента", посочи икономистът.

По думите му ситуацията не опира само до валутата, уточни той и посочи, че тя не възниква само от срива на лирата. Турската икономика изначално има структурни проблеми, които не се решават и за които предпоставки създава точно администрацията на президента Реджеп Ердоган.

„Икономиката на Турция разчита на краткосрочни заеми и с тях стимулира вътрешното потребление, с което поддържа икономически ръст. За първото тримесечие на 2018 година страната има над 7.2 % икономически ръст, което е повече от това на Китай и на Индия“, допълни още Найденов.

Но потискането на ролята на централната банка и централизирането на властта в президента след президентските избори може би са изиграли лоша роля на държавата, каза още анализаторът, защото централната банка не могла да си свърши работата.

Според коментара на госта може да се твърди, че от политическа гледна точка поведението на САЩ все повече тласка Турция към орбитата на Русия, въпреки че Анкара е един от структуроопределящите членове на НАТО. Редица политически въпроси биха могли да имат икономически отражения в развилата се с бързи темпове ситуация в съседката ни, заяви още Найденов.

Повече от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 8
крас
преди 5 години
От данните на У-ние Емисионно на БНБ се вижда , че точно преди три месеца на 11.05.2018 година банкноти и монети в обращение са 15, 621 млрд. лв.Към 10.08.2018 година банкноти и монети в обращение са 16, 644 млрд. лв.За ТРИ МЕСЕЦА са напечатани и пуснати в обръщение НАД ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА !!С този темп ГОДИШНАТА ИНФЛАЦИЯ унас МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ И НАДХВЪРЛИ 25% !!!! Движим се в ИНФЛАЦИОННА СПИРАЛА , при което за разлика от ТУРЦИЯ , която има някаква икономика , ние нямаме нищо друго освен едни голи обещания за светло бъдеще дадени ни от някакви КРИПТО - КОМУНИСТИ каквито са Борисов и компания !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 9
крас
преди 5 години
ВМЕСТО да се занимава с Турция , редно бе Гошето да погледне какво се случва в България. За последните ЧЕТИРИ ГОДИНИ парите в обръщение са се увеличили от 10 млрд. лв. до 16,644 млрд. лв.!!ЗА ЧЕТЕРИ ГОДИНИ ПАРИЧНАТА МАСА В БЪЛГАРИЯ СЕ Е УВЕЛИЧИЛА С 66 % БЕ ГОШЕ!!!Рзадели тези 66 % на 4 и получаваш, годишна инфлация у нас над 16% !!!!!КАКВА ИКОНОМИКА ИМАМЕ И КАКЪВ Е НЕЙНИЯ РЪСТ, че печатницата за пари работи с такива темпове до прегряване?!Виж Гоше банкнотите които излизат от банкоматите - ВСИЧКИ НЕ САМО СА НОВИЧКИ , НО И С ПОРЕДНИ НОМЕРА!!!ДА НИ Е ЧЕСТИТА ИНФЛАЦИЯТА И НАДЦЕНЕНИЯ ЛЕВ , КОЙТО НА ФОНА НА ОБЕЗЦЕНЯКАТА СЕ ТУРСКА ЛИРА ДЕЙСТВА КАТО ЕКЗЕКУТОР НА ЕДВА ПЪХАЩАТА БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА. НЕ ЗНАМ КОЙ Е ЛУД ДА РАЗВИВА БИЗНЕС В ТОЗИ БАНТОСТАН С НАДЦЕНЕН ЛЕВ И ЛИПСВАЩА РАБОТНА РЪКА. НЕ ПРИ ТУРЦИТЕ , А У НАС НЕЩАТА СА АПОКАЛИПТИЧНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 5
data
преди 5 години
Та в кратце политиката на Тръмп е да покаже на света какво го очаква след като толкова много искат да се отърват от долара - Америка на първо място . Демек ще продавате на Америка само това което ТЯ иска и то на цената която ТЯ определи . Те затова чайници , турци , германци и др. гледат като препарирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 5 години
То това ясно , ама питам на кого ще продадат американоските облигации и срещу какво, а и не на последно място - дали ще им дадат да ги продадат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
ами като никой не им продава австралийски мини и руски находища плюс отпора за покупки на бизнеси в ЕС ,в земята ли да ги копат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
data
преди 5 години
А относно Турция - падишаха наду доходите на поданиците с къси заеми , сега следва обратният процес :) Доходите яко надолу за да се балансира икономиката - дано да се мине без кръв .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 5 години
Абе кой ги купува тия трилиони хартийки американски дълг а и срещу какво ги купува ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
между русия и турция като структура на икономиката няма нищо общо -да имаш огромни ресурси е едно ,да ги внасяш съвсем друго.....естествено е да си сговорчив само когато си притиснат до стената....отделно геополитически Турция е много "интересна".....Та щом китайците "стъпиха" в Гърция /държава от ЕС/ ,със сигурност ще опитат и в Турция .....тези трилиони хартийки трябва да се вложат в нещо по-сигурно от американски дълг :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 5 години
Това искам да го видя , вярвай ми арабската пролет ще ни се види арабска песен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
data
преди 5 години
Абе те и руснаците си мислиха че могат да разчитат на Китай ама се оказа че първо чайниците не са много ентусиазирани и второ цената която искат за ресурса си е чувствително по висока от западния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още