IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без интервюта, без контакти: австрийската канцлерка бойкотира медиите

Бригите Бирлайн e издала рестриктивно указание за избягване на контакти с журналистите

22:26 | 07.06.19 г.
<p>
	Бригите Бирлайн е първата жена канцлер на Австрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бригите Бирлайн е първата жена канцлер на Австрия. Снимка: Ройтерс

В няколкото си публични изяви новият федерален канцлер на Австрия Бригите Бирлайн досега индиректно показа отношението си към работата с медиите: без речи, без интервюта и без контакти с журналисти. Но сега Бирлайн и нейното правителство от непартийни членове издигна нова декларация срещу австрийските медии.

В указание на новото правителство до говорителите на австрийските министерства се казва: „Трябва да се избягва директен контакт с журналисти. Ако все пак се стигне до медиен контакт, нека е само с профилирани журналисти”. Като таен съвет е добавено: „Останене приятелски настроени, дори и медийните запитвания да бъдат много упорити“.

Австрийският журналистически клуб (ÖJC), най-голямата браншова асоциация в страната, и Presseclub Concordia категорично протестираха срещу ограничителната информационна политика на преходното правителство, което встъпи в длъжност едва преди седмица.

„В съответствие с отворения поток от информация, необходим за демократичния дискурс, журналистите не трябва да се обезсърчават да се свързват с правителствени служители и безпрепятствено да провеждат своите проучвания", предупреди Presseclub Concordia.

Информационната дейност не служи само за знанията на отделния журналист, но е предназначена и за гражданите. Те ще имат право на информация, дори от членове на федерално правителство, което не е било избрано от народа, казва президентът на ÖJC Фред Турнхайм. „Госпожо канцлер, и кабинет от надпартийни членове е длъжен да дава информация“, каза той в петък, цитиран от Handelsblatt. 

Асоциацията предупреждава за нарушаване на задължението за предоставяне на информация от страна на временното правителство. Тя призовава за открита информационна политика. „В противен случай това правителство ще продължи тайната политика, както беше по време на управлението на Метерних и Курц", предупреди Турнхайм.

Новината за новата медийна политика срещна възмущение и в самите медии. „Цитираният медиен контрол от друга страна изглежда почти като детски рожден ден", коментира вестник Die Presse настоящата информационна стратегия. „Бихме могли да останем в #MessageControllLikeKurz“, казва Ханс Раушер, колумнист за всекидневника Standard.

При назначаването си за канцлер Себастиян Курц разшири сериозно комуникационния апарат на правителството, но в същото време въведе репресивна медийна политика, станала известна в Австрия като „Message Control“. Със стратегията за моркова и тоягата 32-годишният премиер успя да постави австрийските медии в свое подчинение.

Сериозна критика срещу информационната политика на правителството на ÖVP-FPÖ отправи издателят на вестник Kurier Хелмут Брандщетер. По време на връчването на наградата Ари Рат за критична журналистика във Виена през май бившият ръководител на N-TV коментира т. нар. „Message-Control“ по време на управлението на Курц така: „Оставете ни да работим на мира. Контролирайте се един друг, но не контролирайте вашите контрольори“.

Presseclub Concordia призовава канцлера Бирлейн да отмени указанието си за контрол на информацията към медиите. Асоциацията на журналистите препоръчва на преходното правителство да даде път на един съвременен Закон за свободата на информацията. Това бе обещавано на всяко едно от последните правителства, но така и не бе изпълнено.

Преходното правителство на бившия ръководител на конституционния съд Бирлайн стана необходимо, защото консервативното популистко правителство под ръководството на канцлера Себастиан Курц се разпадна след Ибисагейт. Курц предложи на президента Александър Ван дер Белен да се състоят извънредни избори заради скандала с видеото с подалия оставка вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Тайно засненият запис бе с разговор във вила в Ибиса, където Щрахе предлага щедри обществени поръчки на жена, представила се за племенница на руски олигарх. 

Междувременно стана известно, че Бирлайн иска да съкрати раздутия апарат на пресслужбата на предшественика си Курц. В бъдеще всеки един от единадесетте министри ще има само по едно лице за контакт, съобщи австрийската информационна агенция APA. Съответно бившият говорител на правителството Петер Лаунски Тифентал ще бъде заменен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още