IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия блокира нови санкции на ЕС срещу банките в Беларус

Страната казва, че не иска санкциите да засегнат цивилното население, но всъщност австрийски кредитори имат сериозен бизнес в страната, който ще пострада

10:55 | 18.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka, Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka, Bloomberg

Австрия блокира нови санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу заеми за беларуските банки, за да могат австрийските заемодатели да продължават да печелят пари от репресивния режим там, пише онлайн изданието EUObserver.

"Те [австрийците] искат да омаловажат езика до такава степен, че банковите санкции да нямат почти никакво реално въздействие", казва дипломат от друга държава от ЕС пред медията. "Това е ясен случай на поставяне на финансовите интереси преди принципите", добавя друг дипломат.

"Това е 26 [държави членки] срещу една, така че мисля, че в крайна сметка ще трябва да капитулират", казва трети източник на изданието.

На въпрос от медии австрийският финансов министър Гернот Блюмел заяви, че не знае нищо по въпроса. Външното министерство на Австрия обаче е направило изявление до сайта, в което се посочва: „Санкциите трябва да обхващат и финансовия сектор, Австрия препоръчва в това отношение забрана за търговия с ценни книжа и инструменти на паричния пазар, което би представлявало драстична мярка“.

"За Австрия е от голямо значение финансовите санкции да не са насочени към населението на Беларус", допълва се още в съобщението. "В наш общ интерес е Беларус да не бъде изтласкан още по-далеч в сферата на влияние на Русия", заключава се в изявлението.

Новите икономически санкции ще засегнат освен финансовия сектор и беларуската индустрия за петрол, торове и цигари. Те трябва да бъдат готови преди лятната ваканция на европейските институции.

Санкциите вероятно ще бъдат огледално наложени от Канада, Обединеното кралство и САЩ, които водят тесни преговори с ЕС.

Освен това Европа се готви да включи в черния списък още 78 беларуски приятели на режима и осем свързани с управлението компании.

Санкциите срещу Минск се затягат, след като страната буквално отвлече пътнически самолет, пътуващ по маршрута Атина – Вилнюс, за да арестува журналиста дисидент Роман Протасевич. Те са реакция и на по-широката бруталност, включително изтезания на политически затворници, които президентът на Беларус Александър Лукашенко отприщи след изборите през август миналата година.

Междувременно линията на Австрия - за благосъстоянието на беларуския народ и тласкането на Беларус към Русия, се описва от един от източниците на медията от ЕС като „типична“. "Невъзможно е да се наложат каквито и да било икономически санкции, без да се стигне до загуба на работни места и Лукашенко, а не ЕС, приближава страната си със своите действия до Русия“, казва дипломатът.

Каквото и да казват австрийските дипломати, австрийските банки във всеки случай искат да спечелят от ситуацията. През миналата година банки от други държави от ЕС започнаха доброволно да се оттеглят от беларуския пазар, но австрийските кредитори увеличиха дела си. Сега австрийските банки отговарят за около 90 процента от междубанковите заеми в Беларус, според други източници на медията от ЕС. Австрийската Raiffeisen Bank например има беларуско дъщерно дружество, Приорбанк, което също дава пари директно на предприятия, собственост на режима.

На въпрос дали не се притеснява за репутацията си, от Raiffeisen коментират пред медията: "Ние сме много загрижени за развитието на ситуацията в страната и се надяваме на мирно решение". "Ако ЕС предприеме допълнителни мерки, ние се надяваме, че те ще са насочени и няма да навредят на частните компании и да влошат икономическото положение на цивилното население".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още