IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Вучич заяви, че е готов на компромис по границата с Косово

Намирането на решение на проблема е ключово за членството на Сърбия в Европейския съюз

17:02 | 09.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сръбският президент Александър Вучич заяви в четвъртък, че е готов на компромис при определянето на границата между Сърбия и Косово, за да се сложи край на конфликта с най-новата независима държава в Европа – ключово условие пред Белград за членство в Европейския съюз, предава Ройтерс.

Повечето сърби смятат Косово за люлка на тяхната нация и правословната вяра, а Белград досега отказваше да признае независимостта на бившата му южна провинция.

Съгласно конституцията Сърбия смята Косово за интегрална част от себе си.

С помощта на Русия – съюзник и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, гласуващ винаги против – Белград блокира членството на Косово в ООН и други организации.

Нормализирането на отношенията с Прищина обаче е ключово условие Сърбия да се доближи до присъединяване към ЕС, което е приоритет за правителството.

На 31 юли косовският президент Хашим Тачи отхвърли предложенията етнически доминираното от албанци Косово, в което има и 5% сръбско малцинство, да бъде разделено по етнически линии.

Повечето косовски сърби, особено в южната част в близост до границата със Сърбия, се противопоставят на властите в Прищина.

При посещение в град Сид обаче Вучич днес каза, че разграничението (определянето на границите) между Сърбия и Косово би било начин да се излезе от ситуацията.

„За танго са нужни двама“, каза той, говорейки за водените от ЕС разговори с Косово по темата.

„Моята политика е за разграничение с албанците. Да имаме територия, за която човек не знае кой и как я управлява и кое на кого принадлежи – това винаги е източник на потенциални конфликти“, каза Вучич.

„Дали това ще получи обществена подкрепа тепърва ще разберем“, допълни той, имайки предвид общественото мнение в Сърбия и сред косовските сърби. В миналото той е казвал, че избирателите ще имат последната дума при взимането на решението.

Мнозина в Белград, както политици, така и анализатори, казват, че разделяне, което ще позволи на Сърбия да запази контрол над Южно Косово, в замяна на долината Прешево, населена предимно с албанци в Южна Сърбия, може да е приемливо и за двете страни.

Освен това Сърбия иска по-широка автономност за сръбските общности в Косово, защитен статут на православните манастири и финансова компенсация за това, което Сърбия твърди, че е нейна собственост, включително индустриални и енергийни съоръжения.

Вучич, който води сръбския преговорен екип в разговорите, организирани от ЕС, с Косово, се очаква да се срещне с Тачи в Брюксел скоро. Той допълни, че решението трябва да бъде „всеобхватно, а не опростено“, но отказа да даде подробности и „да разкрие преговорните си карти“.

Косово е признато от 100 страни, включително 23 от 28-те страни членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Ааа пиле...Европата такави била, онакава била, ама ти се иска да намажеш малко от фондовете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още