IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Вучич: Демокрацията в Сърбия е подложена на атака

При сегашното правителство Сърбия се радва на силна икономика с 4% ръст на БВП, един от най-добрите темпове на покачване в Европа, посочва сръбският президент

17:31 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сръбският президент Александър Вучич. <em>Снимка: Bloomberg/Oliver Bunic</em></p>

Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Bloomberg/Oliver Bunic

Демокрацията в Сърбия е атакувана от самоназначили се опозиционни лидери, които призовават за бойкот на предстоящите парламентарни и местни изборите през април, твърди сръбският президент Александър Вучич в коментар за Euractiv. 

Според него по този начин истинските сръбски опозиционни избиратели биха били принудени да се откажат от основното си демократично право на политическо представителство и биха могли да бъдат обезверени на практика от няколко избрани лица, които претендират, че ги представляват.

Там, където бойкотиращите партии не успяха да спечелят сърцата и умовете на избирателите, нашето правителство, водено от Сръбската прогресивна партия (СПП), успя и е готово да се изправи пред електората при свободни и честни избори, пише Вучич.

При сегашното правителство Сърбия се радва на силна икономика с 4% ръст на БВП, един от най-силните темпове на покачване в Европа, докато нивото на безработицата е под 10%, което е по-ниско от 24-те процента, който кабинетът наследи.

Държавният дълг постоянно намалява, инвестициите - включително чуждестранните такива - растат до рекордни нива, докато нивата на заплатите и пенсиите са най-високите, които страната е виждала.

За да гарантира, че хората могат да упражняват демократичното си право на глас нпо време на едни свободни и честни избори, правителството на Сърбия прекарва последните дванадесет месеца в сътрудничество с неправителствени организации (НПО), Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и нейното Бюро за демократичните институции и правата на човека (БДИПЧ), Европейският парламент (ЕП) и политическите партии от целия политически спектър в Сърбия.

Според Вучич правителството не просто участва в разговори и дебати, то изисква и получава от всички чуждестранни и вътрешни заинтересовани страни, включително опозиционните партии, молби и препоръки как да се подобрят законовите и подзаконовите актове, регулиращи целия изборен процес, до най-дребните детайли.

През миналия август правителството сформира „Работна група за сътрудничество с ОССЕ и БДИПЧ“ с цел да приеме правила и разпоредби, които да гарантират свободни и честни избори тази пролет.

Работната група се председателства от министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, който скоро ще представи пред ОССЕ, БДИПЧ и широката общественост шестмесечния доклад за напредъка по работата.

Спокойно може да се очаква, че Стефанович ще потвърди, че всички важни, смислени и последващи искания и препоръки, получени от правителството, са приети.

Ключови мерки, като закона за финансиране на предизборната кампания; закона за функционирането на Агенцията за борба с корупцията; правила, които уреждат политическата дейност на избрани длъжностни лица и държавни служители; правила за достъп до медии по време на предизборната кампания; правила за управлението на избирателните списъци и процедурите за гласуване, както и правата на избирателите и националните и чуждестранните наблюдатели на избори да контролират и наблюдават изборите; всички са приети и са одобрени необходимите разпоредби.

Парламентарният праг също е намален от 5% на 3%, за да се осигури представителство на по-широк кръг политически партии и гарантирани места за представители на етническите малцинства. И двете мерки ще намалят броя на местата, които СПП може да осигури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още