IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албайрак: Най-лошото за турската икономика е зад гърба ни

Смекчаването на паричната политика ще бъде последвано от понижаване на лихвите по кредитите, съобщи турският финансов министър

15:35 | 30.07.19 г.
<p>
	Турският финансов министър Берат Албайрак.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският финансов министър Берат Албайрак. Снимка: Ройтерс

Турският финансов министър Берат Албайрак съобщи, че лихвите по кредитите в страната се понижават, но подчерта, че степента на облекчение на паричната политика продължава да зависи от централната банка, съобщава Bloomberg.

“Турция ще намали значително лихвите, но не ние ще определим маржа на понижението. Централната банка предприема стъпки въз основа на данните“, заяви Албайрак пред репортери в Анкара.

При новия гуверньор, който наскоро беше назначен от президента Реджеп Ердоган, централната банка понижи лихвите за първи път от три години, като свиването беше най-голямото от 2002 г.

Облекчаването на паричната политика от гуверньора Мурат Уйсал породи съмнения за това как той ще приведе в съответствие приоритетите на централната банка със стремежа на Ердоган за икономически растеж и необичайната му теория, че високите лихвени проценти предизвикват инфлация вместо да я намаляват. Турският президент уволни Мурат Четинкая като гуверньор на централната банка този месец заради бездействие.

Албайрак заяви, че като представител на изпълнителната власт гледа „положително на спада на лихвите заради намаляването на разходите в реалната икономика“. Инфлацията ще приключи годината под определената от правителството цел от 15,9% благодарение отчасти на „бюджетната дисциплина“, заяви Албайрак.

Силните базови ефекти вероятно ще продължат да потискат инфлацията, която вече е намаляла с почти 5% от началото на годината. Централната банка, която трябва да публикува новите си прогнози за ръста на цените в сряда, съобщи, че неотдавнашното ревизиране на прогнозите показва, че инфлацията вероятно ще приключи година малко под очакваните в доклада ѝ от април 14,6%.

Смекчаването на паричната политика от централната банка вероятно ще бъде последвано от понижение на лихвите по кредитите главно от държавните кредитори, заяви Албайрак. Турция може също така да навлезе в „по-добра среда“ през второто полугодие, допълни той.

Икономическият растеж ще бъде положителен тази година и вероятно ще се доближи до прогнозата на правителството за скок с 2,3%, смята финансовият министър. Турция вероятно ще регистрира бюджетен дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт, особено на фона на възстановяването на доходите през второто полугодие, допълни той. Дефицитът обаче ще остане доста над целта от 1,8% тази година.

Правителството „няма проблеми с финансирането“ и смята, че лесно може да заема средства в страната и в чужбина, заяви Албайрак. Той определи нивото на задлъжнялост и финансовото положение на турските домакинства и компании като добри в сравнение с останалите страни.

„Имунната система на икономиката е по-силна в сравнение с миналата година. Най-лошото е зад гърба на Турция“, допълни финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още