IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на OTP Bank изкачиха близо 5-годишен връх след ръст на печалбата

Най-голямата унгарска банка дължи изненадващите резултати на еднократни ефекти

15:45 | 05.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Акциите на унгарската OTP Bank изкачиха близо 5-годишен връх, след като трезорът надхвърли очакванията на анализаторите за печалбата през четвъртото тримесечие на 2015 г. Законодателните промени в Унгария и положителните данъчни ефекти от Украйна оказаха еднократна подкрепа на финансовия резултат, пише Ройтерс.

Банката, която притежава българската Банка ДСК, реализира нетна печалба в размер на 26,7 млрд. форинта (94,3 млн. долара) в периода октомври-декември спрямо загуба за 3,7 млрд. форинта през третото тримесечие. Оперативната печалба е надолу с 13% на годишна база до 362,6 млрд. форинта.

Законодателните промени в страната по отношение на договорите за потребителски кредити прибавиха 7,6 млрд. форинта към положителния финансов резултат, докато данъчният ефект от оптисването на активи в Украйна възлезе на 4 млрд. форинта.

Анализаторите, които не предвидиха тези еднократни ефекти, очакваха тримесечна печалба за 17,23 млрд. форинта. Без тях OTP Bank, която е една от най-големите банки в развиваща се Европа, щеше да отчете печалба за 16,6 млрд. форинта, което би било с 62% повече спрямо същия период на 2014 г.

Резултатите на банката са обект на безпрецедентни ефекти от политическата несигурност в Централна Европа и враждебната среда в част от пазарите й в Русия и Украйна. Тази година обаче тази несигурност ще отшуми, посочват от OTP.

Пазарните условия продължават да са много по-добри в централноевропейските пазари на банката в сравнение с Русия и Украйна, които продължават да подкопават резултатите.

В Унгария и България банката спечели общо 176 млрд. форинта през 2015 г., но изгуби 55 млрд. форинта операциите в Русия и Украйна.

Миналата година най-голямата унгарска банка претърпя свиване на маржа на печалбата и на нетния лихвен марж. Кредитният портфейл се сви със 7% на годишна база, а депозитите нараснаха с 5%. Делът на лошите кредити намаля до 17% от 19,2%, колкото бе в края на септември.

В началото на февруари OTP съобщи, че придобива операциите на AXA Bank в Унгария, като се очаква процесът да приключи до края на годината. В резултат на сделката ипотечният портфейл на OTP ще се покачи с 25%.

След оповестяването на финансовите резултати акциите на OTP Bank поскъпнаха с 2,7% до 6,36 форинта, затваряйки на най-високото си ниво от април 2011 г. Това пък доведе до покачването на водещия унгарски борсов индекс BUX с 1,5% в петък до 6-годишен връх, посочва Bloomberg. Индексът бе втори по ръст в региона на Централна и Източна Европа през 2015 г.

Миналата година пък Банка ДСК, която е 100% собственост на OTP Bank, спечели 305,3 млн. лв., или най-много от всички. Това е с 32,5% повече спрямо 2014 г. Трезорът е втори по размер на активите у нас, които към 31 декември 2015 г. растат с 1,12 млрд. лв., или с 11,3 на сто, до 11,1 млрд. лв.

Нетният лихвен доход на Банка ДСК се покачва с 10,3% за година до 554,9 млн. лв., а нетният доход от такси – с 13,7% до 124,8 млн. лв., показват надзорните отчети на Българска народна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още