IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо „Музикаутор” отбеляза най-успешната година в историята си

Контрол над договорите за музикалните изпълнения при публични изяви повиши събираемостта с 80%, посочи изпълнителният директор на сдружението за авторски права

22:24 | 20.03.19 г. 2
Защо „Музикаутор” отбеляза най-успешната година в историята си

Дружеството за управление на авторските права за творците и издателите на музика в България отбеляза най-големия успех в цялата си 27-годишна история. Това съобщи изпълнителният директор на “Музикаутор” Иван Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той смята, че огромният успех на музикалното изкуство се дължи на някои дребни законови промени, които са влезли в сила от средата на миналата година. Най-значимата от тях засяга организацията на концерти, където промоутърите вече са задължени да представят договори за използване на музиката, която ще представят на събитията си. Тази корекция води до ръст в събираемостта от 80% в тези публични изяви.

Именно промените в Закона за авторското право и сродните му права, които парламентът предприе, съобразявайки се с доводите на организацията и на нейните партньори, свързани с необходимостта от допълнителна защита на носителите на права, бяха отбелязани като ключово събитие за годината в отчета.

Според "Музикаутор" благодарение на това общините са получили възможност  за контрол над публичното изпълнение на музика. “Законовите промени доведоха и до въвеждането на солидарна отговорност на залите при провеждането на концерти", коментира публикувания финансов отчет на дружеството за изминалата 2018 година Иван Димитров.

Общата сума на приходите за миналата година в отчета на “Музикаутор” възлиза на повече от 7,5 млн. лева, а прогнозите на изпълнителния директор за тази година са още по-високи постъпления.

Investor.bg припомня, че през 2018 г. “Музикаутор” подаде жалба до Европейската комисия за неосътветствие на българското законодателство с Правото на ЕС в областта на частното копиране. Според дружеството държавата „не е създала условия за ефективното функциониране на системата за компенсационни плащания“.

Защо директорът на “Музикаутор” се на мнение, че дейността на дружеството носи по-големи ползи за шоубизнеса, отколкото Министерството на културата, можете да научите от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Е именно, защото никой не иска да пиратства бездарници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
В годините когато се пиратстваше най-много имаше къде по-кадърни музиканти. Сега се хвалят, че събират повече пари за да плащат на бездарници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още