IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За осем години над 20 хил. души са взели студентски кредити

Средният размер на заемите се увеличи до 9584 лева заради по-високите такси за обучение и по-скъпата издръжка

12:14 | 22.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

За осем години - в периода от 2010 г. до 2018 г.  20 499 студенти и докторанти са взели заеми на стойност близо 137 млн. лева. Отпуснатите кредити за заплащане на такси за обучение са 20129, а за издръжка – 320.

Докторантите, сключили договор за кредит по този закон са 87. Общо 555 студенти, граждани на европейски държави и Европейското икономическо пространство, са сключили договори за кредит през периода от 2010 г. до 2018 г. Броят на чуждестранните кредитополучатели представлява 2,71% от общия брой отпуснати кредити по Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

По-рано днес Министерският съвет утвърди до 50 млн. лева гаранциите по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Размерът на планираната държавна гаранция е такъв и през последните две години, съобщи правителственият пресцентър. Заемите се отпускат на български граждани, граждани на страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и са само за обучение във висши училища в България.

Наблюдава се увеличаване на средния размер на кредитите по този закон, което е резултат от няколко фактора –  увеличеният размер на издръжката за обучение за един студент/докторант и съответно по-високият размер на таксите за обучение. За повишаването на кредитите са повлияли измененията в Закона за висшето образование, с които се дава право на висшите училища при определени условия да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“.

От Министерския съвет информират, че през миналата година средният размер на кредита е 9584 лв.

Investor.bg припомня, че максималният размер на новите държавни гаранции се одобрява всяка година от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите и се включва в Закона за държавния бюджет на България за съответната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Страдаме от липса на квалифицирани и образовани кадри, а бъдещите кадрите страдат от липса на средства...типично по български, бих казала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
forexboy
преди 4 години
Значи дресирането на младите банкови роби върви по план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
minerals
преди 4 години
Дано поне да е имало смисъл от тези заеми, които са взели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
тия явно немат акъл, койт има нещо в главата си (ако има останали) Терминал 2 и в държави дрт университета е безплатен как напрайх аз .... ше зиам аз кредит да връщам петорно и да стаам роб та да ми промиат мозъка у УНССето и Нов Сороспийски ааааре нема нужда, стоп благодаря ви .... после щот нема икономика в Колонията работа йок и скок през прозореца как праят Сашевците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още