IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички заявления за разделението на ЕСО и НЕК са подадени

Вече няма вертикална свързаност между двете компании

18:39 | 04.12.13 г.
Всички заявления за разделението на ЕСО и НЕК са подадени

Всички заявления за разделението на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са вече подадени, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

От НЕК уточниха, че вече са продали всички акции, които са имали в ЕСО, на Българския енергиен холдинг (БЕХ)и вече няма вертикална свързаност между компаниите.

Изготвен е и финансов модел за отделяне на двете дружества, който е представен на кредиторите. От срещите с банките-кредитори е станало ясно, че повечето от тях са съгласни с разделянето.

Подадено е и заявление до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с искане за промяна на лиценза, което също е необходимо условие за разделянето. Уведомена е и Националната агенция за приходите (НАП).

Припомняме, че разделението на НЕК и ЕСО е част от изискванията на Европейската комисия. Двете компании трябва да разделят дейностите си в изпълнение на Третия либерализационен пакет за енергийния пазар.

Неизпълнението на това изискване доведе до наказателна процедура срещу страната и освобождаването на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още