IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синя кайсия получи награда на изложението Агра 2016

Учени показаха метод за възстановяване на ерозирали почви

13:05 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Синя кайсия получи награда на изложението Агра 2016

Нов български сорт – кръстоска между слива и касия получи награда за иновация на провеждащото се в Пловдив изложение Агра 2016. Сортът Стендесто съчетава витамините и на двата плода и е разработен от  Института по овощарство в Пловдив, съобщи Селскостопанска академия.

Докато се получи хибридът, представляващ световна новост, са минали над 25 години. Първите фиданки от него са засадени през  2015 г., уточняват от Международен панаир Пловдив. Плодът е с кръглата форма на касия и тъмносиния цвят на слива.

Учени от Академията получиха общо четири награди за иновации, като в конкурса участваха 35 иновационни продукта на 30 фирми и научни институти.

Институтът по почвознание „Никола Пушкаров“ е отличен за биометод за възстановяване на почви, ерозирали терени, свлачищни зони и депа за отпадъци. Методът използва утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води или от животновъдството и бактериален препарат, състоящ се от естествено срещани в почвата микроорганизми. Подобрява се структурата на повърхностния слой на обработваните участъци и се активизират процесите на образуване и натрупване на хумус. 

Уредът за улавяне на пчели майки на  Института по животновъдни науки в Костинброд също е отличен. Той е с голямо практическо значение, улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите.

Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” в Садово е получил награда за новия български сорт обикновена зимна пшеница „Гизда“.

Тези разработки са показани за първи път и са действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област, отбелязват учените.

Надпреварата за иновации се провежда за осми път, уточняват от Международен панаир Пловдив.

Награда е получил и методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози - „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“. Отличени са и  течен биостимулатор на българската фирма „Екофол“ и технологията „Капрено“ на германската компания „Байер“ за справяне с плевелите.

Като иновация е отличена и витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на българската компания „Бонмикс“.

В Международната селскостопанска изложба Агра 2016 се представят над 440 фирми от 23 държави.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още