IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: "Северен поток 2" разделя ЕС

Оскъпяването на еврото допълнително натиска конкурентоспособността на българските стоки и износа, без страната да може да влияе, твърди анализаторът

08:27 | 09.09.20 г. 1
Руслан Стефанов: "Северен поток 2" разделя ЕС

Германия прави сериозна грешка по отношение на реализацията на "Северен поток 2". "Ако "Северен поток 2" се реализира, това означава, че последното десетилетие в областта на енергетиката в ЕС е загубено и Москва е надиграла Брюксел. Този проект разделя ЕС и вреди на централноевропейските държави", заяви Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Светът е бизнес" на  Bloomberg TV Bulgaria.

По-рано през седмицата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че всички решения по проекта за газопровода "Северен поток 2" ще трябва да се вземат от Европейския съюз, а не само от Германия.



Меркел е под натиск да спре партньорството по проекта с Русия заради отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Меркел е посочила, че "не е взето окончателно решение", като е необходима "тясна координация" с другите държави членки на ЕС.

Руслан Стефанов коментира и оскъпяването на еврото, като обяви, че то води до допълнителен натиск върху конкурентоспособността на българските стоки и износа, докато страната ни няма никакви възможности за влияние. Освен това е налице устойчив тренд на поскъпване на еврото, а Европейската централна банка вече няма достатъчно инструменти за влияние, с които да се противопостави на политиката на Федералния резерв.

"Решаването на политическата криза в България е важно условие държавата да се справи със здравната и икономическата криза. Необходима е бърза възможност за преструктуриране на икономиката - влизане в нови ниши, агресивна политика на ухажване на чуждестранните инвеститори и преструктуриране на пазара на труда и на образованието. Това са дългосрочни проекти за инвестиции, върху които трябва да има яснота", каза Стефанов.

По думите му до 2025 г.  ще има още частни електроцентрали на въглища у нас, които ще минат на газ. 

Целия разговор вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Поредната надъхана кoзeшка пoдлoга, дето отказва да проумее, че СП 2 е проект базиран на взаимоизгодно търговско сътрудничество, а не на противопоставяне. Немският бизнес иска евтина енергия, руската компания я дава. Това е всичко, но то не се харесва на американските агенти, които искат безнаказано да тъпчат целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още