IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът критикува таксата "юрисконсулт" на Топлофикация - София

Дружеството трупа печалби за непредоставена услуга с таксата, коментира Мая Манолова

09:41 | 08.12.15 г.
Омбудсманът критикува таксата "юрисконсулт" на Топлофикация - София

Таксата "юрисконсулт” на столичната "Топлофикация" води до трупане на печалба за непредоставена услуга, коментира в ефира на bTV омбудсманът Мая Манолова. Тя обясни, че в съда при делата, които "Топлофикация" води срещу длъжниците, се начислява такса и това натежава на сметките.

По нейни думи размерът на таксата достига до 300 лева.

"Ако абонатът не плати тези 300 лева, срещу него започва производство за събирането", поясни тя и посочи, че след като това стане, се стига до частен съдебен изпълнител, който да изземе дължимото и по този начин сметките нарастват в "хиляди проценти".

Справка от Софийския районен съд сочи, че за последните 10 дни "Топлофикация - София" е образувала 654 дела срещу свои длъжници. От тях дружеството ще получи 196 200 лева, изчисли Манолова.

За цялата 2015 година са заведени 15 000 дела - по 300 лева това са 4,5 млн. лева, а ако отидат и на съдебен изпълнител – сумата става 9,75 млн. лева, посочи още омбудсманът.

Манолова каза, че е имала среща с ръководството на "Топлофикация-София". Но от дружеството са коментирали, че не могат сами да се откажат от този допълнителен източник на печалби, защото са общинско дружество и е необходима санкция от Столичния общински съвет.

Манолова посочи още, че ще ангажира Общинския съвет, правителството и министъра на енергетиката във връзка с проблемите, които създава "Топлофикация-София". "Трябва да принудим "Топлофикация-София" тази порочна такса да бъде променена", категорична беше тя.

Още новини от страната можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още