IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще плаща сметката за скъпия ток от ВЕИ?

Индустриалните потребители и експерти смятат, че за производството на ток от вятър и слънце се плащат необосновано високи цени

17:14 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кой ще плаща сметката за скъпия ток от ВЕИ?

„Кой ще плаща сметката за скъпия ток, произведен от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“ и ще може ли тя да бъде платена от бизнеса и особено от населението? Този въпрос зададе в изказването си по време на конференция в София за развитието на нисковъглеродна икономика Константин Стаменов, председател на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори.

Той изтъкна, че постигането на целта до 2020 г. да имаме 16% енергия от ВЕИ не означава, че тази енергия трябва да е основно от вятър и слънце, нито че трябва да е само електроенергия, защото според изискванията на ЕК всъщност може да е всякакъв вид енергия, вкл. топлинна енергия или енергия за охлаждане. Освен това тя може да е от когенереция, от биомаса, геотермална.

Според Стаменов при производството на електроенерия от вятър и слънце се дават неоправдано високи преференции, изразяващи се не само в много високата изкупна цена на тока, но и в задължението НЕК и ЕРП-тата да извършват присъединяването на инсталациите и др.

От Федерацията на индустриалните потребители на енергия смятат, че докато в индустрията има остра конкуренция, то в областта на ВЕИ такава изобщо няма. Беше даден пример, че в другите страни от ЕС са поставени условия за минимална ефективност на мощностите от ВЕИ, за финансови гаранции за осъществяването им, а също има толериране на въвеждането на нови технологии в сектора и др.

Доц. Валентин Колев от Техническия университет обърна внимание на факта, че според него методиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за определяне на цените на тока от ВЕИ не създава конкуренция в сектора, а цените са необосновано високи. Той посочи, че според част от експертите в бранша цените на тока от слънце и вятър трябва да се диференцират според годината на влизане в експлоатация на мощностите и според вида технология.

Председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев отново изтъкна по-високата около 10 пъти цена на тока от вятър и слънце спрямо останалите източници на енергия, посочвайки, че „ако смачкаме индустрията с високи цени на тока, главно заради ВЕИ, кой ще потребява този ток?“. Той подчерта, че отсега трябва да се вземат съответните мерки в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ, за да не се увеличи цената на тока два пъти и половина до 2020 г.

От БСК същевременно посочиха, че по принцип не са против развитието на ВЕИ, но то трябва да става балансирано и да не се стимулира от държавата използването на едни енергоизточници за сметка на други, защото това прави енергетиката и цялата икономика нестабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още