IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Средната заплата във ВиК сектора трябва да се повиши с 15%

За увеличение на възнагражденията са необходими над 30 млн. лева, които ще дойдат от преструктуриране, икономии и събираемост, посочиха Николай Нанков и Пламен Димитров

15:04 | 20.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: КНСБ</em></p>

Снимка: КНСБ

Необходимо е спешно увеличение на възнагражденията на работещите във ВиК сектора с 15%. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Работната среща за проблемите във ВиК сектора беше инициирана от конфедерацията и Национален браншови синдикат „Водоснабдител“, съобщиха от синдиката.

„В системата работят 16 хиляди души, 6500 от тях към септември миналата година са на минимална работна заплата”, разкри лидерът на КНСБ. Според него заетите в сектора са специалистите, които вярват, че това, което правят, е в полза на хората.

“Те работят в трудни условия и са основния капитал, без който нищо не може да се случи. Ако искаме да ги запазим, трябват спешни мерки”, препоръча Пламен Димитров.

По думите му за КНСБ увеличението на заплатите във ВиК сектора няма алтернатива.

Пазарът на труда достигна дотам, че вече има дружества без нито един ВиК инженер и това е реална заплаха за дружествата, предупреди Димитров. "Заради това, че няма аварийни групи, канализационната система прилича на надупчено швейцарско сирене. На тези заплати, с такова обществено обругаване на тяхната дейност, никой няма да иска да работи”.

Той посочи, че при средна работна заплата от 1249 лв. в страната за миналата година, във ВиК системата средната заплата е 921 лв. или с близо 40% по-ниска. За да се реализира 15% ръст на възнагражденията, са необходими над 30 млн. лв. Средствата могат да дойдат както от вътрешни преструктурирания, така и от реализиране на икономии или повишаване на събираемостта. Стъпките в тази посока и реалният резултат могат да се очакват още в средата на годината.

Пламен Димитров подчерта, че важният въпрос при изграждането на ВиК холдинга, който също беше обсъден на работната среща, е да не се засегнат интересите на работещите в системата.

Зам.-министър Нанков също смята, че възнагражденията в сектора са ниски. “Те изостават с 300 лв. от средната работна заплата в страната. С близки до нейните нива са възнагражденията в дружествата във Варна, Пловдив и Русе, докато в Кюстендил, Перник, Видин и Монтана изостават с 37-40% от средните за страната”, пресметна той.

Той е категоричен, че са необходими механизми, за да започне догонване с по-бързи стъпки.

“Сред тях са нормативни промени, за да се преодолее свръхрегулацията на сектора, както и промени, свързани с бъдещия ВиК холдинг. Амбициите ни са в новото дружество да бъде включен и лицензиран търговец на електроенергия само за ВиК дружествата, чрез което ще се постигне частично редуциране на разходите за ток, обясни Николай Нанков и посочи, че за някои от дружествата разходът за електроенергия на свободния пазар е сериозен. – За подобряване на състоянието им ще се работи и за повишаване на събираемостта на вземанията. Несъбраните дългове са за 117 млн. лв., от които 81 млн. са на битови абонати.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Колко още кризи трябва да се случат по секторите, за да се сетите, че нито хора има, нито тези които са в системата са оценени и добре заплатени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още