IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредното положение няма да бъде удължавано след 13 май

Въпреки това някои мерки остават в сила със специален закон за изменение на Закона за здравето

19:31 | 04.05.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Правителствен пресцентър</em></p>

Снимка: Правителствен пресцентър

Извънредното положение няма да се удължава. Това е решено на заседание на Министерския съвет, съобщи на извънреден брифинг финансовият министър Владислав Горанов.

Министрите са разгледали законопроект, с който да се запазят мерките със съществено отражение върху икономическия живот – някои ограничения, програмите на социалното министерството - включително мярката 60/40, която ще действа до 30 юни, и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка, обясни той.

Всички мерки, които са свързани с преодоляване на икономическите последствия, ще продължат да действат и след отпадането на извънредното положение, каза още Горанов.

След 13 май почти нито една мярка за правата на българските граждани в социално-икономически план няма да отпадне, допълни той.

Действието на някои мерки ще продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение, за да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот, обясни транспортният министър Росен Желязков. Той допълни, че това не изчерпва цялата палитра от законодателни мерки, които ще бъдат взети, защото предстоят заседания и на отраслови съвети.

Със законопроекта се предлагат промени в Закона за здравето, с които се дават пълномощия на здравния министър и главния санитарен инспектор да управляват ситуацията, допълни Владислав Горанов. С преходните и заключителни разпоредби се изменя Законът за извънредното положение, каза той.

„Обединихме се около това, че извънредното положение няма да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус върху мерките, които трябва да продължат“, обясни министърът.

Горанов изрази надежда преди изтичането на извънредното положение законът да бъде приет и да се даде перспектива за възстановяване на икономическия живот след пандемичната обстановка.

Здравният министър Кирил Ананиев каза, че се променят чл. 61 и 63 от Закона за здравето. Предвижда се министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителната изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях лица и лицата, влезли в България от други държави.

Дават се и правомощия на министъра на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да обявява извънредна епидемична обстановка с извънредни мерки на територията на страната или в отделни региони, допълни Ананиев. Конкретните мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването или директор на съответно РЗИ по предложение на главния държавен санитарен инспектор, посочи здравният министър.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов коментира, че с този законопроект ще се промени и Административно-процесуалният кодекс. Разделя се характеристиката на актовете, които издава здравният министър. Административният съд ще разглежда постъпилите жалби срещу тези актове, каза той. Обжалването ще е на две инстанции, а не на една, както са предлагали административните магистрати, допълни той.

Правителството е решило, че ще се удължи и действието на текста, който забранява налагането на запори, каза още Кирилов.

Що се отнася до социалния пакет за защита, приети са всички предложения на социалното министерство. Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а са посочени конкретни по-дълги срокове, включително и до края на годината, посочи правосъдният министър.

Кирилов каза, че се потвърждават и мерките по отношение държавната собственост, културата, има нови мерки за пречистването на водоизточниците, данъчни и акцизни мерки, електроподаването на болниците и други. Давностни срокове обаче няма да текат, т.е. след 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния и обем и обхват и се възобновява разглеждането на всички производства.

Остават само ограниченията за съдебните изпълнители, които няма да извършват никакви принудителни мерки, каза Данаил Кирилов. Той подчерта, че Камарата на частните съдебни изпълнители е предложила механизъм за доброволно изпълнение на малките задължения, но за да не се конфронтират с други мерки, те не са подкрепени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Само да ти оитговоря, че ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПРАВИ ТОВА ОТ КОЕТО РАЗБИРА!!ВРЕМЕ Е В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА ДА СЕ СПРЕ С ПАРТИЙНИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ НА КАЛИНКИ , ТЕМЕТУЖКИ , КИРЧОВЦИ И ПОДОБИЯ които прават това от което не разбират. Заради НЕГОДНИЦИ и НЕКОМПЕТЕНТНИ като Кирчо хора, ще слагаме и ще сваляме маските по десет пъти!!Не може в качеството на министри някои като Кирчо работейки на принципа ГРЕШКА , ПРОБА , ГРЕШКА да се упражняват със здравето на хората. ВИЖ ДОКЪДЕ ДОКАРА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА НА ТОВА ЛИЦЕ - според ЦРУ сме първи по смъртност в света !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 3 години
само да питам, по твоята логика трябва ли соц.министър да е социално слаб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 3 години
Не разбирам как на ФИНАНСИСТА Кирчо Ананиев ще се делигират права по вземане на решения свързани със здравето на хората при положение, че ТОЙ НЯМА НЕОБХОДИМАТА ЗДРАВНА КОМПЕТЕНТНОСТ И В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПЪЛЕН ***?!!! ЗАЩО ТОЗИ ПЕНСИОНЕР ПРОДЪЛЖАВА ДА ДРАЗНИ И ИЗПИТВА ТЪРПЕНИЕТО НА ХОРАТА ?!!НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ КИРЧО, ДА СИ ХОДИШ ДОМА И ГЛЕДАШ ВНУЦИТЕ СИ?!!ВЗЕМАШ СЕ МНОГО НА СЕРИОЗНО, КОЕТО НЕ Е ДОБРЕ НИТО ЗА ТЕБ НИТО ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ РАДЕВ ЩЕ СПРЕ БЕЗУМИЕТО ФИНАНСИСТ КАТО КИРЧО ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯ СВЪРЗАНИ СЪС ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. ВИЖТЕ В КЪКВО СЪСТОЯНИЕ СА БОЛНИЦИТЕ НИ В МОМЕНТА И КАКВА Е СМЪРТНОСТТА В ДЪРЖАВАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ ТОЗИ НЕГОДЕН И НЕКОМПЕТЕНТИН МИНИСТЪР. Болниците НЕ РАБОТЯТ , а България е първа по смъртност в света!!ТОЗИ Е ВРЕДЕН ЗА ДЪРЖАВАТА И Е ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още