IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Шербанов: Бизнесът наема персонал, но за временна заетост

Компаниите се ориентираха към онлайн платформи за обучение в продажби, съобщи оперативният мениджър на ManpowerGroup България

18:17 | 04.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът в България реагира много адекватно на Covid-19 кризата. Той запази знанието си от случилото се по време на предната криза. Някои компании използваха международните си наръчници за действие, а други се ориентираха да търсят гъвкавост. Компаниите у нас продължават да наемат, но за временна заетост. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Иван Шербанов, оперативен мениджър на ManpowerGroup България.

Той посочи, че според проучване на ManpowerGroup сред 1400 компании в Югоизточна Европа 55% от тях планират да предприемат действия за запазване на персонала, а 33% са с фокус върху контрол на разходите, защото очакват намалена ликвидност.

"Краткосрочната тенденция е да намалят разходите. В дългосрочен план инвестициите са насочени към стратегическо лидерство и стратегии за повишаване на квалификацията", поясни Шербанов. 

По думите му компаниите, които получават положителни индикации, започват да търсят персонал, но с гъвкава заетост - кол центрове, IT компании и т.н.

"В началото всички бяха ориентирани към спиране на назначаванията, а сега наемат временно", разкри Иван Шербанов.

Според него всеки служител трябва да изгради или да доизгради дигиталните си умения.

Като пример той даде обучението през онлайн платформи за продажби, което се наложи като нещо ново на пазара.

Оперативният мениджър на ManpowerGroup България съобщи, че на ниво мениджмънт има тенденция много стратегически партньори да търсят консултация за това как да продължат своя път или как да структурират компанията.

Какво е влиянието на Covid-19 върху бизнеса в региона? Увеличава ли се интересът към  индивидуалните кариерни консултации. Как бизнесът се приспособява към новата реалност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още