IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетици искат определяне на капацитета за изграждане на ВЕИ по райони

Според прогнозите на НЕК през 2020 г. ще имаме около 4700 мегавата мощности с ВЕИ

16:14 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Енергетици искат определяне на капацитета за изграждане на ВЕИ по райони

Да се определи от държавата какъв е капацитетът за изграждане на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – вятър, слънце, биомаса, вода за мини-ВЕЦ – в различните райони на страната, предложи председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски по време на кръгла маса в София за развитието на ВЕИ.

Въпросното райониране трябва да е на основата на природните дадености във връзка със съответния източник на енергия, да е съобразено с екологичните изисквания и в частност с „Натура 2000“ и да се има предвид ефективността на проектите с ВЕИ в района (т.е. наличие на достатъчно слънчеви или ветровити дни), посочи той.

Това ще е полезно както за инвеститорите във ВЕИ, така и за собствениците на електроенергийната мрежа (НЕК и ЕРП-та), каза Хиновски.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) би могла от своя страна, на основата на капацитета по райони, да съгласува за срок от 5 години реалните заявки за мощности с ВЕИ и възможностите за развитие на мрежата.

От името на енергетиците от Български енергиен форум Хиновски изрази съгласие като цяло с предлаганите от ДКЕВР промени в Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, включително и с изискването за представянето на договор с банка за кредитиране на проекта за съоръжение с ВЕИ (или документ от управителния съвет на съответната фирма, че сама ще го финансира).

От енергийния форум предлагат освен това да бъдат въведени и минимални изисквания за ефективност на проектите. От ръководството на Американската търговска камара в България добавиха, че е необходим и „технически филтър“, свързан с възможността на инвеститора или изпълнителя да реализира проекта.

Според представените на кръглата маса прогнози на Националната електрическа компания за развитието на ВЕИ у нас до 2020 г., когато делът им при производството на енергия трябва да достигне 16%, след 10 години инсталираните мощности с ВЕИ ще бъдат общо около 4700 мегавата. От тях 2200 мегавата ще са мини-ВЕЦ, вятърните паркове ще са 1800 мегавата, соларните - 600 мегавата, а съоръженията с биомаса ще са с мощност около 100 мегавата.

Към момента НЕК има сключени с инвеститори предварителни договори за свързване на предстоящи да бъдат изградени съоръжения с ВЕИ с мощност общо 1543 мегавата.

От държавната компания смятат, че основните проблеми при изграждане на ВЕИ са необходимостта от строителството на заместващи мощности, които компенсират производството на ток, когато няма вятър или слънце, влагането на допълнителни инвестиции в електропреносната мрежа за присъединяване на ВЕИ и свързаното с това значително оскъпяване на тока за крайните потребители.

Прогнозите на НЕК са, че годишният ръст на потреблението на ток у нас в периода 2011/20 г. ще бъде средно до 1,4%. За 2010 г. НЕК очаква спад на потреблението на ток у нас като цяло с 2-3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още