IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поиска план за трансформация на държавите, зависещи от въглища

София ще обясни със специално писмо пред какви предизвикателства е изправена заради Зелената сделка

18:11 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България работи с Европейската комисия (ЕК) за разработване на специален план, който да подпомогне енергийната трансформация за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които основно разчитат на въглищата за покриване на енергийните нужди.

Това коментира българският премиер Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. Зелената сделка е една от темите на разговорите на лидерите. В дневния ред са още преговорите за Brexit и разпространението на коронавируса.

Борисов посочи още пред журналистите в Брюксел, че страната ни подкрепя като цяло усилията на общността за опазването на околната среда, намаляването на въглеродните емесии и борбата с климатичните промени.

В същото време икономиката на страната ни разчита изключително много на въглищата и със собствени сили може да ограничи емисиите само до 40%.

Преди заседанието Борисов е поискал от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти да подготвят писмо, в което да обяснят пред какви проблеми ще бъде изправена страната, ако в спешен порядък затворим въглищните мощности.

По отношение на другите водещи теми на заседанието, българският премиер призова за бързо намиране на "компромисно решение, запазвайки единството на ЕС", защото в условията на пика на коронавируса ще бъде все по-трудно приемането и ратификацията на договореното от страна на националните парламенти.

Българският премиер приветства Европейската комисия, която много усилено работи по създаването на единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още