IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Рашев: Не 200 хил. - 2 млн. трябва да ходят на Седемте рилски езера годишно

Капитализъм срещу социализъм – този мач вече го гледахме и всички знаем какъв е крайният резултат, пише управляващият партньор в Denkstatt България

13:03 | 24.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Мартин Петров</em></p>

Снимка: БГНЕС/Мартин Петров

*Коментарът е публикуван със съкращения

Не 200 хиляди - 2 милиона трябва да ходят на Седемте езера годишно!

"Експерти, еколози и природозащитници" се били закъхарили, че Седемте рилски езера "стават все по-модерни и вече не се вписват в представите за диво и девствено място", затова трябвало не само джиповете да се спрат, но и лифтът да се премахне...!

Другари, объркали сте се, посочва Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в свой коментар във Facebook. Седемте езера много отдавна са сред водещите турстически атракции в България, не са "диво и девствено място" и никога няма да бъдат. В нашите високи планини има само няколко места, където "кашкавал-туристи" могат да се качат и да се насладят на красотата им - Седемте езера е вероятно най-популярното. 

Обаче припомням една важна истина, която май сме позабравили:

"Опознай родината, за да я обикнеш!"

За много хора единственият начин да опознаят Седемте езера, или рилската природа изобщо, минава през лифт или джип. Лично аз смятам, че джиповете нямат място там, но се радвам да видя колко много българи, а и чужденци, имат желание да се качат горе. Те трябва да имат тази възможност. Просто трябва да направим така, че нещата да функцонират както за тях, така и за природата. Както го правят по света.

Ето един сравним пример.

Хърватска си има Плитвичките езера, България – Седемте рилски. Народите и на двете страни се гордеят с езерата си и разправят какви ли не истории и легенди за тях. И в двете страни езерата са обект на туристически интерес и съответно се намират на територията на национални паркове, тоест защитени са от закона.

И като стана дума за закона, май стигнахме до разликите. А те са много и все неприятни. Поне от българска гледна точка. Плитвичките езера са леснодостъпни и биват посещавани от около 1,5 милиона души годишно. Това е огромен туристопоток, който достига до селцата наоколо с автомобили и има достъп към езерата през три официални входа. На пешеходно разстояние наоколо гъмжи от хотелчета, къщи за гости, къмпинги, ресторанти, музеи и всякакви възможности за активен отдих и почивка. Цяла индустрия е създадена!

Седемте езера явно вече се посещават от около 200 хиляди души годишно (80 хиляди според официалните данни), но това си остава в пъти по-малко. Те са високо в планината, което значи, че активният летен сезон е не повече от половин година и до тях се достига по три възможни начина – след около два часа преход пеша, с джип или с новия лифт. Горе има две хижи, а малко по-удобно може да се отседне чак в Паничище или Сапарева баня. Икономическият ефект е доста мижав.

Движението на туристите в района на Плитвичките езера е възможно само по няколко маркирани и ясно очертани пътеки – напускането им е забранено. Има влакче и електрически лодки. До самата вода се достига само на определени места. Кучетата трябва да са на каишка. Тоалетни и кошчета за боклук има на всеки километър. Палаткуването, паленето на огньове, риболовът, плуването, хвърлянето на отпадъци, колоезденето, дори викането са забранени. Общо взето, доста скучно място, защото за неприемливо поведение реално глобяват.

През топлите летни дни циркусът на Седемте езера се превръща в огромен пикник – буквално всяко кътче около водата гъмжи от народ.

От време на време на някой общественик му хрумва нещо ново – я параклис да прави, я патриотично хоро да играе. Байкъри и АТВ-та все по-често тестват възможностите си. И така на Седемте езера се случват все нови и интересни неща. Защото повечето от изброените дейности тук също са забранени, но какъв е проблемът като няма кой да те глоби.

Плитвичките езера са чудесен пример за запазена природа, на която огромен брой хора едновременно да се радват по възможно най-цивилизован начин и с всички възможни удобства - без да си пречат един на друг и без да унищожават това, което са дошли да видят.

Седемте рилски езера са чудесен пример за прекрасна природа, която много по-малък брой хора успяват да съсипят за много по-кратко време без изобщо да имат каквито и да е удобства. Стига се дотам, че хората, които наистина ги обичат, просто не ходят повече през лятото.

Вероятно вече си мислите, че основната разлика между Плитвичките и Седемте езера е в това, че в Хърватска законът се спазва, а в България – не. Грешите!

Основната разлика е, че услугата на Плитвичките езера – удоволствието от преживяването на уникалната им природа – се продава на пазара – еднодневно посещение за възрастен струва 40 лв. в натоварения сезон. Затова хората ги ценят, а и тези приходи финансират опазването им. А Седемте езера са обща собственост със свободен достъп, тоест всички им се радваме, но никой не се грижи за тях.

Капитализъм срещу социализъм – този мач вече го гледахме и всички знаем какъв е крайният резултат! Защо още го търпим?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Два милиона по 40 лева си е голяма хапка. Мечтае си човека и той да намаже нещо или неговите шефове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Бояне, личи си че никога не си стъвал в планина без МПС. разликата между България и Хръватия не е тези 40лв, а простаците като теб, които не знаят защо са се родили и мислят само от къде да гепят някой лев.Долу бариерата не е на общината а на товите "приятели" Галеви. Ти просто искаш да си третият брат - еми не става!!! Най-добре е паркът да е разшири надолу, да има охрана, която да се плаща от общинската бариера и никакви джипове по възможност и лифтът да се ограничи само за семейства с деца до 5г през сезона. Останалите - пеша. Който не може да стигне просто не е за там, както и Боянчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Съгласен съм с автора на темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Julius_BG
преди 3 години
Ахахаа.... откъде го изкопахте тоя мозъчен инвалид!? :D :D :DАйде сега под строй и за ръчичка - ходом марш по 3 пъти на сезон до горе и обратно, ама от Сап. баня, а не да ви влачат трътлестите *** по джипки и лифтчета. Хахаха.... титан мале, мисълта за нищо я няма! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 3 години
"Капитализъм срещу социализъм този мач вече го гледахме" - алчните, крадливите и печатащите на воля победиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
защо искат да пpеебат тва дет последно ни е останало, не знам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
arbeitmachtfrei
преди 3 години
лей лей лейлей бетон ми лейлей лей лей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
доста куцо сравнение, ходил съм, плитвичките езера не са в планината,а в гората... но ние си го знаем тоя... да ги беше сравнил с големите американски езера...зада е още по абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още