IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по безопасност на храните работи по ново изследване за двоен стандарт

Съвсем скоро ще започне вземането на проби за анализ на продукти от пазара в страната и в четири държави от Централна Европа

10:16 | 06.02.18 г.
<p>
	Фермерски пазар в София.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ново изследване за двоен стандарт при храните у нас и в Централна Европа готвят от Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на икономиката.

Това съобщи по БНТ директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ Любомир Кулински.

Той обясни, че съвсем скоро ще започне взимането на проби за анализ на продукти от пазара у нас и в четири държави от Централна Европа.

Третата проба е част от процедура за проверки за двоен стандарт в храните в Западна Европа и в източните членки.

“Ще бъде направен сравнителен анализ на етикетите, на тяхното съдържание и по преценка на експертите ще бъдат подложени на някои лабораторни изследвания, съответните двойни проби. Тоест европейската и нейният български еквивалент. И тогава ще бъдат оповестени резултатите от тези анализи и евентуално изследвания”, разясни Кулински.

При първото изследване през юни миналата година бяха открити разлики в етикетите при 8 от 31 храни. При второто – през август, сравнителен анализ на етикетите не установи разлики.

Директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ припомни, че година по-рано са установени несъответствия в 9 проби от 56 за оцветители и 110 за консерванти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още