IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

856 млн. лв. сме спестили в банките за първото тримесечие на годината

Фирменото кредитиране се съживява, докато кредитната активност на домакинствата остава слаба преди влизането в сила на Закона за потребителския кредит

13:35 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
856 млн. лв. сме спестили в банките за първото тримесечие на годината

За първото тримесечие на годината домакинствата са спестили общо 856 млн. лв., или с 29,7% повече спрямо първите три месеца на миналата година, когато сумата бе 660 млн. лв. Само през март спестяванията на населението са нараснали с 92 млн. лв. спрямо февруари, когато се увеличиха със 114 млн. лв.

За третия месец на годината повишението в сумата на депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД)* е с 9,2% спрямо година по-рано до 38,553 млрд. лв., разкриват данните на Българска народна банка (БНБ).

Цифрата отново е рекордна, но от началото на годината размерът на влаганите в банките средства намалява, имайки предвид факта, че само през януари домакинствата внесоха 650 млн. лв. по сметките си.

Последните статистически данни за търговията на дребно показаха, че през февруари тя е нараснала за осми пореден месец. Може би и прогнозите на БНБ за икономическата активност за първото полугодие на 2014 г. ще се окажат верни. Според централната банка частното потребление и инвестиционната активност на фирмите плавно се възстановяват.

Данните разкриват още, че в първите три месеца на годината фирменото кредитиране се е съживило, докато кредитната активност на домакинствата остава слаба. През март сумата на потребителските кредити е била по-голяма за сметка на жилищните. Може би гражданите изчакват промените в Закона за потребителския кредит да влязат в сила и чак след това да потърсят банково финансиране.

Нормативните изменения бяха обнародвани в Държавен вестник на 22 април. Това означава, че след три месеца ще можем да погасим кредитите си предсрочно, без такса, както и че няма да плащаме различните такси и комисиони, които съпътстват използването на кредит в момента (такса за усвояване, такса за управление). Единствено обаче остава таксата за кандидатстване.

Към 31 март 2014 г. депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,443 млрд. лв., като се увеличават с 8,1% за година, сочат данните на БНБ. Средствата в банки на финансовите предприятия нарастват с 3,9% на годишна база, след като през февруари се понижиха с 0,2%. В края на третия месец от годината те възлизат на 3,721 млрд. лв.

Сумата на спестяванията в икономиката продължава да бъде по-голяма от сумата на отпуснатите от банките кредити към домакинствата, финансовите и нефинансовите предприятия.

В края на месеца общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 55,087 млрд. лв., като на годишна база тя се увеличава с 1,4% - двоен ръст спрямо февруари. Общата сума на депозитите пък вече е 57,718 млрд. лв. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с 8,6% на годишна база, показват още данните на БНБ.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,552 млрд. лв.. През март сумата на отпуснатите от банките заеми се повиши минимално с 0,3%, след като през февруари на практика не бе отчетена промяна.

Потребителските кредити възлизат на 7,278 млрд. лв. и са с 0,9% повече спрямо март 2013 г. В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,874 млрд. лв., като намаляват минимално с 0,04% на годишна база.

В понеделник от БНБ ще разберем какви са тенденциите при лихвите по видовете кредити. Последната статистика показа, че през февруари лихвите по потребителските, жилищните и фирмените кредити са спаднали още в сравнение с януари.

През март заемите за нефинансовите предприятия се покачват с 1,7% на годишна база и достигат 35,478 млрд. лв. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са за 1,058 млрд. лв., като в сравнение с март 2013 г. те се повишават с цели 11,3%, разкриват още данните на БНБ.

* Към категорията „домакинства и НТООД“ се причисляват освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още