IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвестицията в качествен имот винаги има смисъл?

Съвременните жилищни комплекси предлагат съвсем нов начин на живот на обитателите си

14:38 | 03.12.19 г. 3
<p>
	Десислава Любенова и Галина Василева.&nbsp;<em>Снимка: River Park</em></p>

Десислава Любенова и Галина Василева. Снимка: River Park

Десислава Любенова и Галина Василена от компанията Project One отговарят за продажбите в комплекса от затворен тип River Park в квартал Симеоново. 

Какви бяха жилищните комплекси от затворен тип преди десет години и какви са в момента, как се промениха те от гледна точка на среда, тип имоти, интериор?

Г.В. Преди десет години жилищните комплекси от затворен тип в София бяха единици. Често грешим понятието затворен комплекс с малка сграда с контролиран достъп и прилежащи зелени площи. За мен жилищен комплекс e внимателно планирано цяло, което обединява сгради, съпътстваща инфраструктура, зелени площи, удобства от различно естество.

Затвореният комплекс изпълнява и социална функция, защото хората създават общество, което взаимодейства помежду си и отглежда заедно децата си. През последните години ставаме свидетели на ново поколение жилищни комплекси, които предлагат съвсем нов начин на живот на обитателите си. Инвеститорите се стремят да предложат функционален дизайн и разпределения, да вложат качествени материали и да създадат продукт, който да бъде устойчив във времето.

Въз основа на продажбите и запитванията от клиенти за жилищата в River Park какъв е профилът на купувачите?

Д.Л. За почти пет месеца, в които маркетираме проекта, получихме над 3000 запитвания от потенциални купувачи. Хората са различни като социален статус и професия, но между тях има едно общо нещо и то е, че те търсят по-качествен живот за себе си и семействата си.

В общия случай те живеят в жилищни сгради без удобства и са уморени от ежедневното жонглиране между работни ангажименти и такива с децата. Те идват, водени от необходимостта да имат възможността да живеят, да почиват, да спортуват, да общуват на едно място.

Мотото „Моят дом е моята крепост“ важи ли и за купувачите на имоти в затворени комплекси или има и клиенти, които купуват жилище с цел инвестиция?

Г.В. Разбира се, че във всеки един проект има и от двата типа купувачи. При River Park ние се стремим да балансираме, защото вярваме, че успехът на един жилищен комплекс до голяма степен зависи и от хората, които живеят в него. Те създават средата, ангажирани са да я подобряват и да изграждат общност. Не са редки примерите при нас на хора, които веднъж закупили имот, водят след себе си и свои приятели.

Добра инвестиция ли е закупуването на жилище в затворен комплекс с цел отдаването му под наем?

Г.В. Инвестицията в качествени имоти винаги има смисъл. В затворените комплекси инвеститорите не оценяват само локацията и качеството на строителство. Тук те виждат възможност да реализират по-високи наемни нива, заради множеството удобства на средата. Затворените комплекси са традиционно оценени от чужденци и българи на високи позиции, което е и една допълнителна предпоставка за получаване на устойчив във времето наем.

Какви са основно мотивите на клиентите ви да изберат живот в затворен комплекс и кои са изискванията към дома им, с които при никакви обстоятелства не биха направили компромис?

Д.Л. Купувачите стават все по-взискателни към имотите, които придобиват. Те сравняват сходни по параметри комплекси, задават информирани въпроси, които стигат далеч отвъд цена и схема на плащане. Те знаят, че не купуват само тухлите, а купуват по-добри условия за живот за себе си и семействата си. За тях е важно децата им да отраснат в здравословна среда, да имат удобства, да играят навън.

Тъй като ежедневието ни е все по-натоварено и прекарваме значително време в трафик, достигайки до офиса, детската градина или училището, срещите с приятели за тях са от изключителна важност, както и локацията, какво има наблизо и какво предлага самият комплекс.

В River Park, например, локацията е стратегическа. В близост има спирки на няколко линии на градския транспорт и планирана метростанция, а това е голямо удобство  за хората, които не ползват автомобил. Околовръстният път, Симеоновско шосе и бул. "Климент  Охридски" правят комфортно придвижването до всяка точка на София. В непосредствена близост има голям търговски център с разнообразни възможности за хранене, забавления и спорт за малки и големи. И не на последно място, комплексът е до Симеоновския лифт, а с него сме в планината за броени минути.

В самия комплекс има огромни зелени площи, фитнес на открито, зони за отдих и развлечение, игрища и съоръжения за всички възрасти. В съседен парцел на инвеститора се планира изграждане на детска градина и плувен басейн.

Каква е причината все повече хора да избират живот в затворен комплекс в покрайнините на града, кои са плюсовете и минусите на живота извън централната градска част?

Г.В. Центърът на София е колкото красив, толкова и ощетяващ за хората, които живеят там. Сградите са стари, в общия случай с неподдържани входове, стари инсталации и липса на контрол на достъпа. Често няма места за паркиране и се налага дълго търсене на място на улицата, което оставя колите необезопасени. Друг момент е, че въздухът е мръсен и този проблем особено се изостря през активните месеци на трафик.

От друга страна, затворените комплекси, планирани с достатъчно добра инфраструктура, дават чудесна алтернатива, комбинирайки градския живот в покрайнините на града – нови сгради, зелени площи и зони за игра за децата, професионална поддръжка на общите площи и инфраструктура и по-чист въздух. River Park конкретно разполага с терен от 215 декара, отреден за жилищната част, което ни позволи да планираме много и разнообразни съоръжения за спорт за всички възрасти, оптимални като разпределение къщи, които имат просторни помещения, гледка едновременно към града и планината.

Друго предимство според мен са големите отстояния между групите къщи, като най-малките са 21,5 м или колкото височината на седеметажна сграда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Sans importance
преди 4 години
Къде сте живели/ живеете и знаете ли какво е положението със старите тръби на Топлофикация? Не, че не сте прав, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Ами, вентилация, изолация и всяка инсталация винаги можеш да подобриш. Но локация няма как, затова е и най-важна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
diogenn
преди 4 години
Уважаемите дами могат ли да дадат дефиниция за КАЧЕСТВЕН ИМОТ. В повечето случаи се говори за локации и качествени материали, но не се изтъква практичност, енергоефективност, вентилация, хидроизолация и др. скрити от погледа преимущества на имота. За съжаление ,,новите,, купувачи избират на визия и не се интересуват от другите качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още